be first then you can ask :)

date ; 11 of dec '12
time ; 05.10 p.m malaysia ^^v

Assalamualaikum semua dan selamat petang :) sihat? macam mana kehidupan? seronok? sedih? terlalu bahagia? amboi kemainkan sekarang sombong tak datang melawat hii kay mengada :D *tariknafasdalamdalam* sebenarnya memang malas nak update ini belog , kalau boleh nak biar jee tapi sayang pula nak biarkan belog ni terbiar dan tidak terurus huk *ciumscreen* :) hari ni hari yang agak suram kot ditambahkan lagi dengan hujan dan udara yang sejuk.

eh nak bagitahu ni, hari ni kte cuti atau lebih tepat selangor cuti yay! seronok pula jadi rakyat selangor kan :) kte bangun awal solat subuh then tak tidur terus. dah lama tak hirup udara pagi cuti sedappp! mesti terkejutkan kenapa bangun awal? sebab kte dah siapsiap pakai pakaian yang blinkblink then tibatiba tak jadi, tukar pakai baju blankblank. takpe, kte okay jee *laphingus* ewww :P

hari ni kte jadi penasihat awak boleh? ala bolehlah , bukan selalu pung :'( taknak ke? alololo please awak *kelipkelipmatacomey*  hem boleh mula dah ?

kepada hadirin dan hadiran sekalian , di petang hari selasa yang mendung lagi sejuk ini , saya ATHIRAH LANI nak cakap dengan awak ni. dengan awak je. orang lain tak tahu hii :D





gambar sebagai pembuka selera haha nampak tak betapa laparnya kte :(
okay balik ke tajuk asal hii , kadangkadang kte tak perasan yang sebenarnya kte dah menyakitkan hati orang yang berhampiran kte boleh jadi ibubapa , adikberadik, rakan karib, rakan tak karib , jiran dan siapasiapa je lah kan? mungkin katakata kte? atau mungkin tindakan kte yang menyakitkan orang tersebut?

ye memang betul manusia semua tidak sempurna , dan tiada yang sempurna di sini. tapi bukan kesempurnaan  yang kte nak kan? kalau boleh kte nak kawan yang memahami , kawan yang ada di sisi ketika susah dan senang , boleh bawa berbincang , boleh tegur kte bila kte buat salah . Kte yang sebagai kawan ni pula jangan lah sikitsikit nak 'sentap' sikitsikit 'merajuk' tak tegur spoloh hari.. kte kenalah terima dengan hati terbuka, fikir dulu , jangan melenting ikut suka hati. Awak ingat orang lain suka bila awak melenting tibatiba, moody tibatiba macam tu?lagi orang menyampah adalah kot. Awak kena fikir apa yang kawan awak nasihatkan , mungkin ada baiknya , dan mungkin saat itu awak perasan dan mulalah monolog dalaman "a'ahlah aku baru perasan yang aku ni cam gini cam gini , kalaulah dia tak tegur aku mungkin selamanya aku tak tahu" jadi terimakasih dan syukurlah awak ada kawan macam tuu ye :)

kte dekat dunia ni jangan nak demand sangat bila mencari kawan , apa yang penting kte diri sendiri tu yang perlu menjadi apa yang kte nak cari pada diri seseorang. kalau kte nak kawan yang baik , yang pertamanya kte kenalah baik :) bukannya nak kawan baik tapi kte Ya Allah jahat yang amat amat. Siapalah yang nak jadi kawan kte kan? oleh yang demikian , cepat listkan ciriciri kawan yang awak nak dan awak siapkan diri seperti mana yang awak listkan in shaa Allah awak dapat kawan yang seperti mana awak nakkan hii :) kan ayat dah berterabur.

awak pastinya nak kawan , adikberadik , ibubapa yang pandai jaga hati awak kan? kalau mereka dah usaha dan awak tak pernah hargai , awak ingat diaorang tak penat ke? woii, penat kot nak jaga hati orang lain! cuba kau buat sekali. kay kay emosi , sorry kawankawan :O oleh itu, awak kenalah hargai segala pengorbanan dan usaha yang mereka lakukan sematamata nak awak gembira , tak rasa keseorangan. Tolonglah jangan pernah awak buang mereka tika awak dah ada kawan dan teman yang awak jumpa. Tolonglah, pedih kot ulu hati .kalau makan 'gaviscon' tak mampu nak kurangkan pedih tersebut. Awak kenalah peka dengan keadaan sekeliling , jangan pernah ambil mudah dengan apa yang terjadi. kalaulah orang tu kuat , boleh tahan lagi dengan apa yang awak buat terhadap dia, baguslah. tapi bukan senang woi. tapi kalau dia dah tak tahan sebab dia je asyik jaga hati awak, awak rasa apa yang patut dia buat? mungkin tinggalkan awak macam tuu je?

okay  rasanya dah banyak sangat mak membebel ni.kan dah jadi makmak :'( kte harap sangat takde yang terasa dengan katakata kte ye. Niat dihati nak kongsi apa yang patut , tidak terlintas nak memerli mahupun mengata *peace* :) ambil yang baik sebagai panduan , dah kurang baik sebagai sempadan wow peribahasa masih kemas terselit di otak , bagus nya athirah wuuuu :P


Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan suku puak, supaya kamu saling berkenalan. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang paling takwa di antaramu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya”.


pehal? 

kay final lagi 3minggu , semoga dipermudahkan untuk semua dan cemerlang 4flat aminn :) jaga diri , jaga kesihatan , jaga hati . moga selalu di bawah lindungan Allah swt . selamat menikmati juadah petang. nak!!! salam awak  


xoxo;
athrh lani

renungan :)

date ; 14 of nov '12
time ; 01.10 a.m malaysia ^^v

Assalamualaikum semuaaaa :) hiii. kte ada dalam rumah yang dirindui sejak sekian lama , begitu juga penghuninya yang kte sayangi tehee :) best sangat , kte suka sangat , senyum , gelak je memanjang kan hihi nikmatnyaaaaa :D boleh makan banyakbanyak , masakan ibu yang amatlah sedap , dapnya yum !

tapi.. hah , memanglah ada tapi kan , bukan semua cerita mengembirakan hati sangat pun :'( kte ada test 2 buka cuti minggu ni , huk sedihnya kte , sedih sangat . Tak terasa macam cuti sangat pun seminggu ni , asyik pegang buku . bukan nak tunjuk rajin ke , pelajar cemerlang ke , tapi kte kurang pandai dan kte kenalah usaha lebih daripada korang kan ? kan ? betul lah kan :')  plus , ayahibu already know bout my schedule hik. memang kte dengan angah kena kerah membaca apa yang patutlah kan. Ni kelakar , sabarlah ! nak ceritalah ni *mukamasam* . ayahibu akan minta phone kte dengan angah setiap kali disuruh mentelaah buku . hihi terasa macam zaman sekolah pula ayahibu ni tapi kteorang suka tehee :D InsyaAllah dipermudahkan test 2 dengan cemerlang nanti aminn . doakan kami kay awak !





we have to challenge ourselves and not challenge others because we know our capabilities 
- someone :)


hah , lupa pula nak cerita dekat awak. Sekarang musim peperiksaan kan? SPM , STPM , PSPM , TEST MIDSEM , FINAL etc etc haha banyak kan?  kte nak cerita pengalaman kte ni , harap boleh jadi ikhtibar dan semangat untuk awak kay ! kalau tak dapat apa apa , anggap cerita kelakar  jee kay hihi bolehkan :)


Dulu lepas esspiiiieym *spm* , kte agak redha dengan kos dan tawaran untuk lanjut pelajar dengan keputusan yang agak kurang biasa hihi. redha sangatsangat , dan alhamdulillah dapat sambung belajar dekat KMPk . yes! for the beginning I felt low self-esteem with my class members and of course my lovely roomates hii *terpecahpularahsia* :'( mana tak nya? kalau tak silap , kte paling kurang pandai kalau nak dibandingkan dengan semua tau . yang lain , 7A , 8A , 6A waaa melopong bila dengar . Then , dapat katakata hikmat yang berbunyi seperti di atas tuu , yang huruf besaq gedabak tuu hii . kte pegang katakata tu sampai sekarang . Betul juga katanya , kte kena lawan diri sendiri dulu sebab kte je tahu kemampuan kte . kalau kte lawan orang lain , tak pasti lagi kte tergolek doq ke , pengsan , berguling ke bila tak dapat apa yang di jangka kan :) 



sejak dapat katakata tu , kte simpan dalam hati dan kte berusaha sebaik mungkin dan alhamdulillah result sangat tinggi , walaupun dulu kte tak pernah jangka yang kte mampu capai tahap tu kan. Lepas tu , baru kte tahu yang kte ni boleh buat lebih baik dari sebelum ni dan tak perlu nak bandingbanding result dengan orang lain . cukuplah beri hadiah / penghargaan pada diri sendiri bila dah mampu capai target hihi. kalau dulu setiap kali dapat result , kte belanja diri sendiri aiskem dan cekelat hihi nikmat wooo :D cubalah kay! hah! please bagi siapa yang cakap kte ni riak , budak pandai bolehlah ! please! semestinya tidak *walaupunadasedikit* itu rezeki kte je kay . Semua orang ada rezeki masingmasing dan kte berusaha sangatsangat , orang yang rapat dan keluarga je tahu betapa usaha kerasnya kte dekat KMPk tuu. Yang selalu jadi mangsa roomate kak diya yang selalu nampak air mata wuuu *jatuhmaruah* :/



oleh yang demikian , adikadik yang disayangi , janganlah suka membandingkan keputusan peperiksaan dengan kawankawan kay . Nanti tak terlarat awak nak saing dengan diaorang , dah lah diaorang semua hebat otak geliga yang amat kan? betulkan akak manis cakap ? *angguk* baik adik saing dengan diri sendiri kay! hihi dah berapa kali dah ulang perkataan 'saing dengan diri sendiri' dalam post ni wuuu otak dah benak :'(


Rasulullah s.a.w bersabda, "Sesungguhnya ALLAH itu indah dan sukakan keindahan. Sombong ialah menolak kebenaran dan memandang rendah kepada manusia."



hari ni tak study apa lagi sebab sibuk ke klinik sobs sobs sobs *faiz,comelkan sobs kte*. kay dah! berhenti dengan perkara lagha ni athirah :'( huk teruknya diri sendiri sebab senang terpengaruh dengan perkaraperkara lagha ni sepanjang cuti *cubit* entah bila lah nak masuk ilmu macam ni huk :'( harap athirah lani dapat cemerlang semua A untuk semua subjek hihi amin .. terimakasihdaunkeladi , kay jaga diri semua :) 


xoxo;
athrh lani


miss :)

date ; 03 of nov '12
time ; 01.10 p.m malaysia ^^v


Assalamualaikum semua :)
sihat kamu kamu kamu? rindu kte tak? eceh tak ngakulah tuu! nyampah :) hari ni kte update belog ni lah , rajin nyewww, haha sebab esok ada kelas amali je yay yay yayyyyyy :D sebenarnya banyak cerita ni , tapi tak melibatkan emosi macam post yang lepas ewww malunya *tutupmukadengantualamandi* malumalumalu mencik ah camni (kay rasa nak tampo diri sendiri)



hem first of all , SALAM AIDILADHA MUSIMS  
maafmaaf lambat ucapkan kepada saudara dan saudari :'( biasalah kte suka sibukkan dan malaskan diri yang sememangnya malas yang amat ;) raya sangat best walaupun hanya tiga hari , eh cukup ke tiga hari? rasanya 2hari je kot dekat rumah , nak balik lagi ! nak tahu tak? kte balik raya hari tu naik bas malam raya , wah kemain feeling balik kampung waktu raya kan. Ingatkan nak menikmati pemandangan malam raya sambil dengar lagu raya tapi sebaliknya berlaku, tak sampai 5minit duduk terus flat . kay malu nak cerita , cukuplah angah dengan abgadk tahu peristiwa yang memalukan dan mengaibkan ewah bahasa macam nak ambil SPM haha :) hihi kte dah pujuk + merayu ayahibu untuk tidak pulang ke rumah menaiki bas kerana kte tak sanggup hadapi detikdetik mencemaskan huk! nak ayahibu cakap "erm nanti acik cuba naik train pula cuti pertengahan semester ye, mana tahu okay ke" , tanpa banyak persoalan kte pun setuju dengan cadangan ayahibu :) harap sangat naik train nanti okay please please! okay diam!



seterusnya jengjengjeng . wah overnya , ce cover sikit awak tu dah sembilanbelastahun hihi :) 
SELAMAT HARI LAHIR AZZAH RUSLINI . di sini saya kepilkan dan lampirkan video untuk awak , dan ini sangat teruk huk sorry . saya buat on the time sebab saya takde masa sorry sangatsangat kay! harap awak simpan dekat destop awak , dekat phone mahal baru awak . tujuan utama ialah untuk mengubati kerinduan awak terhadap saya hemhem maluu :) 





Lepas tu, kte nak ucapkan BEST WISHES (hem angah pesan jgn cakap goodluck sebab itu macam kte bergantung pada luck) to all SPM and STPM candidates especially to my little cute *cough* cousin ikah and my best partner , friend, enemy , phan suet lei :) hope both of you get straight 'A' hihi. yay! moga dipermudahkan semua kay kamu kamu sekalian. 



ehh, lupa nak beritahu kepada semua yang sepanjang duduk di UPM ni kte dah ada nama famous iaitu acik hihi. well, walaupun bukan semua yang panggil gitu dan ada yang panggil aiskem , tapi acik tetap diranking pertama haha :) dikesempatan ini , kte nak ucapkan ribuan dan jutaan terimakasih kepada pengarah iced sebab mulakan panggilan 'acik' bermula minggu orientasi lagi :) rapat sungguh rasanya ketika itu , *cough* sampai ada budak tanya , "ehh, awak adik fasi tu eh?" erm iye kan je lah waktu tu sebab blurr . sorry tertipu budak yang bertanya tuu kan. tapi kte tak marah pun dekat pengarah tu, sebab bagi kte cekelat kan. nasib baik bagi cekelat, kalau tak kte jadi garang tau. disebabkan cekelat tu jugalah , kte jadi comel haha *mukacomel* kay diam!


hah! ada satu lagi cerita baru, semalam berlangsungnya first match for ICED16, dan kte jadi chairperson a.k.a runner :) excited kemain kan. speaking in english for the whole night with debaters, team manager. haha yay macam boleh improve english je camni yay yay! suka nya walaupun english terabur macam gigi kte :'(  dapat pengalaman barulah kan, dan semestinya kte dah jumpa macammacam orang, macam adjudicator yang kte dapat that night . takpe sabar itu penting . *mukanyampah* oleh yang demikian, tak sabar nak second match , sebab best tengok diaorang debate tau! best sangat! suka suka :) marilah ramairamai datang ke dkap 7 december ni , tak rugi pung ! erm bestlah!


Rasulullah saw. Bersabda bermaksud:“Sesungguhnya Allah telah memberi wahyu kepada Aku yang memerintahkan supaya kamu semua bersifat tawadduk sehingga tidak ada seseorang pun merasa dirinya megah (lebih bangga diri) dari orang lain dan tidak boleh seseorang itu menzalimi dan melampaui batas terhadap orang lain”.(Riwayat Muslim)

"Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-bangga tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan keampunan dari Allah serta keredhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu. (alHadid:20)



okay itu je kot nak cerita dekat sini . maaf terlalu banyak cerita diceritakan sekali gus , pening le tuu haha kesian :) kerja banyak pending ni , rasa cubit pipi sendiri tau. dahlah guna line uspot, rasa bangga riak takbur tibatiba dapat line ni. wehh ingat senang ke nak dapat line ni ? selalunya limited jee mencik :'( ni semangat menaip kembangkempis pipi tekan keyboard lappy ni hihi kbye jaga diri awak baik baik sebab kte dekat sini ramai yang tolong jagakan be jealous peoples! haha salam tengahari sabtu .


xoxo;
athrh lani

sweetnya :')

date ; 19 of oct '12
time ; 06.50 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum :)

"Terima kasih sebab ringankan beban ayahibu :') " -ayahibu


xoxo;
athirah lani

once in a blue moon :')

date ; 13 of oct '12
time ; 01.15 a.m malaysia ^^v

assalamualaikum dan selamat terlewat malam kawankawan semua atau mungkin selamat awal pagi :/ . sorry terajin nak taip sebab emosi tak stabil dan kte terasa nak taip something . awak takyah bacalah ye . ini surat emosi sahaja , nanti awak jelik pula kan :'( sorry! saya harap memang takde siapa pun yang datang menjenguk tika ni hik :)


“Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun,” – Surah AlMulk : Ayat 2


assalamualaikum hati yang tidak kuat :'( kenapa awak makin lemah di dalam sana? kenapa awak tak tingkatkan pertahanan di sekeliling awak? kenapa ye?

hati yang di kasihi ,
 saya nak minta maaf sebab hari ni saya tak dapat tahan  :( mesti awak dah 'overload' dan nak format dengan segala kesabaran di dalam sana kan? maaf dan tahniah sebab awak mampu bertahan sampai sekarang . terimakasih sangat :') serba salah rasanya buat awak terbeban , malah saya hargai usaha awak selama ini dan saya faham kenapa awak tak mampu bertahan walau untuk seminit lagi tadi.

air mata yang dirindui ,
terimakasih kerana muncul lagi hari ni :) dah lama awak tak muncul atas kekuatan hati di dalam sini . saya harap awak tidak akan mengalir lagi untuk jangka masa yang panjang selepas ini ye . saya mohon sangat . kalau hati mampu bertahan , kenapa tidak awak wahai air mata . mungkin awak dan hati boleh bekerjasama untuk menigkatkan prestasi kan? penat saya nak lap awak tau . awak bernasib baik hari ni sebab kak su dah lena di sinun . saya je yang nampak awak hari ni :') terimakasih muncul tepat pada waktu nya .

kalau boleh silalah kembalikan hati saya yang kuat tika dahulu , yang kental pabila hadapi semua cabaran , yang tidak pernah retak pabila di marah dan dicaci . kembalikan juga airmata saya yang kental kerana tidak mengalir pabila di paksa , malah tidak keluar pabila diminta . tolonglah :'(

I hope when I opened my eyes tomorrow , everything will be fine and I want to see my biggest smile ever in front of mirror please :')


“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo′a): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma′aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.”– Surah AlBaqarah : Ayat 286

assalamualaikum .

yang mengharapkan airmata dan hatinya kuat ,
tuan badan :')

all in one :D

date ; 05 of oct '12
 time ; 04.55 p.m malaysia ^^v


 assalamualaikum kawankawan yang dirindui ewah *tarianzapin* hihi :) sihat tak? hidup macam mana? kte sihat alhamdulillah , baru lepas demam teruk tapi sekejap je sebab angah jaga kte waktu demam hihi :D angah mandikan kte , angah urutkan badan kte , angah urutkan kepala kte ,angah suapkan makan , angah tidur dengan kte (bilik angah), angah bawa kte ke PKU , semua angah jagakanlah hihi terharu yang amat *laphingusleleh* tapi kte tak pergi kuliah sehari :'( ruginya , sebab angah takut kte pengsan , muntah on that day kan :') thanks a lot DEB! appreciate much ♥ ♥ ♥ hihi terasa diri ni sweet terlebih pula :D sayang awak sangatsangat hihi *nyorokdalamselimut*



banyakkan ubat yang kte dapat :'( adalah dalam 7 ubat yang kte dapat huk penat nak makan kot



nak cerita ni , kte dapat YES 4G hihi bestnya! boleh update blog selalu kan , hihi padahal busy tapi nak sejukkan hati sndiri huk :'( kte dapat broadband yes , dapat popcorn , air kotak , dapat kad JEMAN! yay sebenarnya nak ambil semua kad JEMAN yang ada atas meja tapi integriti tersemat di sanubari sebab tu ambil satu je eceh hihi tak boleh blah ayat kan :D laju gila broadband YES ni . tapi taklah excited sangat bila dapat YES ni sebab since matrik lagi kte dah guna YES angah , huuu heaven gila kot dekat matrik bila guna YES ni , rasa dah habis ikut peredaran zaman lah kot! bila surf internet , wah kemain bangga kan takde buffering haha :D gila riak waktu tuu *mukamerahmalu*








kay next story :) nak cerita yang kte terpilih masuk ICED16 yay! lepas tu dilantik sebagai program executive which have a LOT of works to do :'( kesian kak fiza stress nak make sure that this adjudicator seminar that just around the corner going well as what we had planning :D oleh yang demikian , princess yang omey pun datang membantu eceh! hihi kte tolong kak fiza contact with some lecturers to invite them but still there's no feedback :'( sobs sobs haha agak comellahkan bila buat sobs sobs hik :) takpe! biar penat sikit , yang penting banyak benda boleh belajar kay athirah ! hwaiting princess :D



 lepas tuu , wah banyak gila kan cerita kte? biarlah blog kte , tangan kte yang tekan keyboard ni :P rinduuu! nak balik rumah :( nak balik pusing :( nak peluk ayahibu :( nak sembang panjangpanjang dengan ayah ibu :( nak kacau gemuk dengan chemei :( rindu *tarikmuncung* dah sebulan tak balik since daftar sini sobs haha comelnya sobs kte ewww :D takpe angah dah tempah tiket balik hari raya aidiladha ni yay! *lompatlompatlaridalambilikyangcomelni* tak sabarnya nak balik naik KTM tuuu wooooo! gila jakun kan? biarlah kte orang kampung jee *nadasedih* seronok macam mana pun , next week still kena tempuh minggu ujian pertama hadui feeling nak balik tergendala kot , isnin test biochem , rabu test microb and statistik :) awak kan baik , doakan kte dapat jawab semua soalan dengan mudah dan betul kay , doakan kte dapat A oyeah! terimakasihdaunkeladi ye awak yang baik , nah kenyit mata ;)



Ya Allah , kau permudahkanlah minggu ujian pertama ATHIRAHLANI , semoga ATHIRAHLANI dapat jawab semua soalan dengan betul dan tepat , semoga ATHIRAHLANI berjaya dengan cemerlang A semua subjek , semoga ATHIRAHLANI gembira hihi amin ya rabbal al amin :D




itu je kot yang sempat dan larat untuk ditaip buat masa sekarang , bagi yang rajin menjenguk blog ni tanpa sebarang update story , maaf kerana buat anda terseksa eceh kemain kan kte ni sorry hihi :) selamat petang semua . rindukan kte kay ♥ assalamualaikum awak ♥

 xoxo;
athrh lani

hello UPM :)

date ; 11 of sept '12
time ; 07.15 p.m malaysia ^^v



group orientasi :)



assalamualaikum kawankawan semua *lambailambaimesra* :D haa lama kan kte tak halau cicak dekat sini? saja nak test diri supaya tak taiptaip selama mungkin eceh haha sorry kepada sesiapa yang rajin jenguk tapi habuk je banyak kan? sorry :'( ni nak cerita banyak cerita , banyakbanyakbanyak haha tipu jee *buatmukacomel*

hello UPM yang hebat! saya pelajar UPM yang hebat juga hihi :)terimakasih terima saya di sini .. terimakasih kolej 16 yang hebat ewah nak bodek kakakabang fasi jee :D erm terimakasih banyak ! orientasi mula pada 1 sept dan habis pada 9 sept , lama kan? tapi best sangat! group yang awesome , game yang awesome , fasi yang awesome , memang bestlah.. dan semalam dah start kuliah :D kuliah sikit je :') paling awal pun pukul 8pagi dan habis paling lambat 4petang .. coursemates pun bagusbagus , semua pandai tapi kte huk *nangisdalambaldi* dan international students pun baik juga!

pstt; sebenarnya kte tengah nak biasakan diri ni :'( dengan kakakkakak roomates , kawankawan coursemates , dengan bilik yang agak 'luas' , dengan masa , notes , prof :'( harap by next week kte dah okay aminn.. doakan kte tau awak! kte nak jadi kuat! kuat athirah kuat!



coursemates yang baikbaik semuanya! hai :)



semoga athirah lani sihat sejahtera , semoga athirah lani gembira dengan hidupannya di UPM , semoga athirah lani dapat menjalani hidupnya dengan ceria , semoga athirah lani berjaya dengan cemerlang "A" semua subjek ewah kemain kekeke :) , semoga athirah lani tidak dibenci oleh sesiapa , semoga athirah lani disenangi dan disayangi semua orang , semoga athirah lani tabah dan kuat untuk menghadapi cabaran dan halangan yang akan datang , semoga athirah lani tidak lupa akan agama , keluarga dan sahabatnya , semoga athirah lani tetap menjadi athirah lani :D amin ya rabbal al amin ..



hah satu lagi cerita ! kepada adikadik yang berumur 12tahun , SELAMAT BERJAYA UPSR! insyaAllah dipermudahkan segalanya hwaiting adik! kepada aqil , goodluck aqil!





hemhem awie tuu , semoga dipermudahkan semuanya dan semoga cemerlang 5A UPSR ni :) nanti acik sediakan hadiah ewah berani kau menabur janji yang tak tahu bila akan ditepati ni athirah :O insyaAllah ada rezeki , ada lah sesuatu :D hihi kepada semua GOODLUCK DIK!


okay rasanya dah panjang lebar sangat ni , padahal bukan ada yang membaca pun :'( kepada kawankawan , selamat berkuliah dan selamat menyesuaikan diri :') jaga diri semua .. salam dan selamat magrib :)

xoxo;
athrh lani

Salam Aidilfitri 1433h :)


date ; 27 of ogos '12
time ; 10.30 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum kawankawan! maafmaaf buat blog kte ni berhabuk tebal setebal jerebu :'( maaf sangat, sebab kte malas yang amat amat huk! selamat hari raya , hari untuk kte bersuka ria , selamat kami ucapkan , untuk kte hingga sampai tahun depan ,SELAMAT HARI RAYAAAAA! haha dapnya kte nyanyi lagu raya yay *tepuktepuk* awak sihat tak? ke dah sakit tekak duk minum air gas dan kuih raya? haha tak senonohnya awak ni :P



selamat hari raya maaf zahir dan batin dari hujung rambut sehingga hujung kaki ye kawankawan :) harap dimaafkan seikhlas mungkin! jangan risau kte pun dah maafkan awak semua walaupun awak tak pernah buat salah dengan kte huhu *laphingus* meh peluk ramairamai! ops yang halal je yang haram shuhshuh :D sayang awak! hihi malu *blushing*



bagaimanakah hari raya anda? eceh skema kemain NUR ni haha sorry rasa pelik gila dan otak beku bila dah lama tak taip huk nangis wuuwuuu T.T banyak tak dapat duit raya? ke awak tak dapat duit raya dah? haha kesiannya! kte dapat banyak sangat duit raya hoho *gelakbergaung* :D hari pertama raya yay beraya dekat rumah tokwan le! pagipagi solat sunat , bermaafan dengan semua , makan! best sangat :) semua puji baju raya kteorang hihi sukanya :) esoknya ke penang belah ibu pula ! seronok sangat dapat jumpa my awesome little cousins yang omey omey eceh! rindunya acik dekat korang huk :'(

okay erm dah start puasa 6 kawankawan? jum puasa samasama nak? kte dah start hari ni sebab minggu depan dah daftar UPM :( alhamdulillah dan insyaallah sempat dihabiskan minggu ni amin .

hah! bagi adikadik yang sedang diulit bukubuku , SELAMAT MAJU JAYA dengan peperiksaan yang berlambaklambak tuu , UPSR , trial bagai kan? insyaallah awak berjaya dengan cemerlang amin :) okay dahdah selamat malam , jaga diri baikbaik awak ! salam <3


xoxo;
athrh lani

Ramadhan al-Mubarak :)

date ; 31 of july '12
time ; 04.15 p.m malaysia ^^v





Assalamualaikum semua :) *senyummanis* sihat? alhamdulillah! hemhem walaupun orang lain dah berabad lamanya update blog diaorang untuk Ramadhan tapi tak terlambat lagikan untuk kte pula ucapkan SALAM RAMADHAN ALMUBARAK MUSLIMS ! *lovelovelove* kay tibatiba nak love bagai haha :/ alhamdulillah hari ni masuk 11 ramadhan 1433h , jadi dah 11 hari berpuasa :) macam mana? bestkan? tarawih macam mana? penuh tak? ke ada yang ponteng sebab perut senak ? hihi! eh tu dah siap shopping raya tuu wah lajunya :D baru 1/3 ramadhan kot haha kata orang konon , kte pun lagi berapa hari pergi shopping raya yei *lompatbintangcomel*

hem! nak tegur sikit kepada muslimah sekalian :) kalau awak ada twitter , fb atau apa pun , tolonglah jaga kehormatan diri dan maruah sendiri kay ! bukan apa , kalau ABC / tak boleh puasa pun janganlah nak bagitahu satu dunia yang awak tu tak boleh puasa sebab datang bulan ! malulah :'( duduk diamdiam , sendiri tahu sudahlah!*nohaters* sekadar teguran untuk diri sendiri juga ..

semoga amalan kte semua berterusan di bulan yang mulia ni kay! mari kaut pahala yang banyak ramairamai :) semua kebaikan bergandaganda pahalanya ! apa tunggu lagi ? *wahmacampromosiraya* hihi ! eh bulan puasa ni mari kte samasama belajar untuk jadi yang lebih baik kay! bukan di bulan ramadhan je kte jadi baik tapi INSYAALLAH untuk selamanya aminn :D





selain itu, HAPPY BIRTHDAY JAFRIE JAILANI :) wah bestkan sambut birthday bulan puasa? haha insyaallah semua yang along hajat akan dipenuhi INSYAALLAH ! semoga berjaya dunia akhirat, semoga menjadi muslim yang sejati ISYAALLAH , semoga sentiasa kuat dan semua yang baikbaiklah hihi


selamat berpuasa semua! selamat berbuka semua! selamat bersahur semua! hihi :) salam

xoxo;
athrh lani

rezeki :)

date ; 14 of july '12
time ; 10.50 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum kawankawan semua yang comelcomel belaka melaka hihi :) apa khabar semua? demam? batuk? takde suara? kesiannya! minum air masak banyakbanyak kay awak! hem semalam semua budak diploma tahu hala tuju masingmasing untuk sambung degree ! sep semua kawankawan! seronok ye? alhamdulillah :')

padahal semua orang dok sibuk tanya kawankawan update dekat twitter , fb , blog bagai kan? kte baru nak bagitahu korang hari ni :( jangan marah ye awak! hik! first, alhamdulillah dengan apa yang dapat ni , tak tahu nak describe macam mana perasaan ni syukur sangat! kte dapat dekat sini jeng jeng jeng berdebar tak? lub dup ? hihi :)



tahniah dekat diri sendiri :) bagusnya awak athirah eh NUR! *usapkepala* padahal result biasa je kan? haha :') sebenarnya angah kte pun dekat UPM for microb and me biotech ! tapi paling best both of us in the same kolej which is kolej enambelas yeppi! *lompatlompat* harapharap dapat bilik dekat dengan bilik angah yei! aminn :)

erm dekat rumah ni dengar je lah taklimat panjang dari angah haha kelakar! angah paksa masuk tu masuk ni and siap warning yang orientasi nanti ada orang tu nak buli kte haha kay buat muka takut sangat sambil gigil gigit jari ! redha je lah bila kena buli minggu orientasi nanti ye NUR haha terimakasih atas ugutan! hah! ayahibu siap nak belikan kereta untuk kteorang supaya senang bergerak duadua nanti haha angah sukalah dapat kereta tapi sorry kte tak hebat pun bawa kereta ni gabra je lebih macam mana lah nanti angah oi! huk :'(

tadi dah download semua borang dari UPM tapi tak baca lagi hik :) dan dah mula listkan barang keperluan untuk ke sana ! lajukan kte? biar beli sikitsikit kan! ayahibu pun seronok kte dapat dekat UPM sebab senang nak melawat haha !





oh lupa nak cakap! tahniah kawankawan yang dapat tawaran hebathebat and goodluck kay! fighting :)pada yang dapat universiti hebathebat jangan bangga mendada je! ingat semua ni rezeki dan yang dapat biasabiasa macam kte jangan putus asa ini rezeki masingmasing dan berusaha untuk terbaik kay! semoga semua berjaya amin! okaylah nanti kte cerita lagi kay! esok sibuk sikit hihi nanti kte cerita haha :) kay selamat malam mimpi kan kte semua haha :) takecare! salam semua!





erm semoga NUR dapat menyesuaikan diri di tempat baru dan mendapat ramai kawan kelak! semoga NUR berjaya dengan cemerlangnya di UPM kelak! semoga angah jaga NUR dengan baik di sana kelak :) semoga dipermudahkan semuanya aminn aminn ♥

sikit jee :)

date ; 15 of july '12
time ; 10.10 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum kawankawan semua! semua kawankawan kte haha :) awak apa khabar? sihat? alhamdulillah! sekolah macam mana? study okay? lecturer okay? kay banyak sangat tanya kan? rinduuu! haha kay melampau! dah lama tinggalkan blog tibatiba nak rindumerindui kemain huk sorrylah tak tahu nak taip apa :(

erm mulamula kte nak ucapkan SALAM NISFU SYAABAN MUSLIMS! saudarasaudara saya semua! jadi kte share lah sikit tentang nisfu syaaban kay! meh baca ramairamai oppa! kay tibatiba *hantukkepaladekatlappy*







Bulan Syaaban muncul lagi. Syaaban menandakan umat Islam semakin menghampiri Ramadhan. Marilah kita sama-sama merenung sejenak apakah pengertian Syaaban dan Malam nisfu Syaaban. Masih ramai umat Islam di luar sana keliru dan musykil tentang amalan-amalan yang sepatutnya dikerjakan pada bulan Syaaban, dan terutamanya pada malam kelima belasnya. Sebelum itu, marilah kita sama-sama mendalami dan mengenali sedikit sebanyak info tentang bulan Syaaban ini.

PENGERTIAN SYAABAN

Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab. Bulan Syaaban juga merupakan bulan yang penuh dengan keberkatan. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, dan pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.

Syaaban dimengertikan sebagai berpecah-pecah atau berpuak-puak. Dikatakan masyarakat Quraisy pada waktu itu berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir. Dan apabila datangnya Rasulullah S.A.W, baginda mengekalkan nama itu sehinggalah sekarang. Rasulullah S.A.W telah menyebut tentang pelbagai kelebihan bulan Syaaban dalam hadis-hadisnya. Diantara hadis yang paling masyhur ialah; Rasulullah S.A.W bertanya kepada sahabat-sahabatnya;

“Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?” Para sahabat menjawab, “Allah dan RasulNya lebih mengetahui” Sabda Rasulullah S.A.W, “Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali.” (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama)

MALAM NISFU SYAABAN

Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban. Maka, Nisfu Syaaban adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu.

Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai. Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a: “Rasulullah S.A.W telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda S.A.W dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda S.A.W berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.” Baginda Rasulullah sendiri telah menggalakkan kita agar beramal pada malam kemuliaan nisfu syaaban dengan sabdanya :

Ertinya : “ Apabila tiba malam Nisfu Syaaban , maka hendaklah kalian bangun pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya, ini kerana Allah swt (turun merahmati hamba-hambaNya) pada malam tersebut mulai dari terbenamnya matahari ke langit dunia. Allah swt berfirman ” Adakah dari kalangan hamba-hambaKu yang memohon keampunan, maka akan Ku ampunkannya. Adakah dari kalangan mereka yang memohon rezeki , maka akan Ku turunkan rezeki untuknya. Adakah dari kalangan mereka orang yang ditimpa bala, maka akan Ku sejahterakannya. Adakah dari kalangan mereka yang begini dan adakah dari kalangan mereka yangt begini sehinggalah terbit Fajar “.

Setelah Baginda S.A.W selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Syaaban bermula pada 14 hb Syaaban sebaik sahaja masuk maghrib).

FADHILAT BULAN SYAABAN

Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :

Memperbanyakkan puasa sunat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa Rasulullah S.A.W lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini. Begitulah tingginya pekerti Nabi Muhammad nabi junjungan kita.

Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."

Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W.
Kita sebagai umat Islam juga digalakkan untuk memperbanyak doa, zikir, dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Sabda Rasulullah S.A.W.: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

Bertaubat
Kita juga digalakkan untuk melalukan taubat kepada Allah SWT. Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu." Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Syaaban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Syaaban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu. Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s.di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Syaaban, dimudahkan Allah atasnya Sakaratulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara Mungkar dan Nakir, ditutup Allah keaipannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya. Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Syaaban dan akhir Khamis daripada Syaaban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah). Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Syaaban.”

Sabda Nabi s.a.w.: “Syaaban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Syaaban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani). Sabda Nabi s.a.w.: “Bahawa puasa Syaba'an kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Syaaban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezeki baginya” antara lain sabdanya lagi: “Bahawa Allah Ta'ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat”.


PERISTIWA PENTING DI BULAN SYAABAN

Mengenali bulan Syaaban tanpa mengetahui peristiwa penting yang berlaku di bulan Syaaban terasa tidak lengkap. Terdapat beberapa peristiwa penting yang berlaku sepanjang bulan Syaaban. Antaranya ialah malam Nisfu Syaaban, penukaran arah kiblat, dan peperangan bani Mustaliq.



akhirnya athirah , berjaya juga membuang habuk yang tebal di sini sep tangan kanan dengan tangan kiri yei ! haha kay awak , kte nak tidur dah! awalkan? mestilah hikhik :) assalamualaikum selamat malam! takecare :) hah along selamat menjawab final exam tuu! mesti dapat result baik punya macam acik kay lepas tu kte boleh shopping samasama hik insyaallah semua dipermudahkan! amin :D angah pula? selamat bergembira di rumah angkat awak di johor! have fun kay :) bye semua!

xoxo;
athrh lani

nasihat untuk awak muslimah :)

date ; 23 of jun '12
time ; 08.40 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum semua *ciumpipikananciumpipikiri* hik :) hari ini mood kte baiklah, nampak tak kte tengah senyum manis sangat (kalautaknampakhempuklappykemukaawak) sebenarnya hari ni nak share sikit untuk muslimahmuslimah sekalian dan bagi yang tak berkenaan jangan terasa kay! nah baca :)



NASIHAT SYEIKH ALI TANTAWI BUAT SEMUA MUSLIMAH



Wahai puteriku…

Aku seorang bapa yang sedang memasuki usia lima puluh tahun.
Usia muda telah aku lewati aku tinggalkan kenangan, impian, lamunan-lamunan dengan segala ujian-ujian dunia. Dengarlah ucapan dan kata-kataku. Ucapan-ucapan haq yang aku sampaikan secara jelas dan mudah.


Wahai puteriku…
Banyak aku menulis, sering juga aku menyeru dan mengajak umat untuk menegakkan akhlak, menjunjung budi pekerti mulia, membanteras segala bentuk kerosakan jiwa dan mengendalikan nafsu syahwat untuk melawan dan membanteras keruntuhan moral.

Semua itu berterusan aku sampaikan, aku tulis dan khutbahkan… sehingga pena yang aku gunakan menjadi tumpul dan lidahku kelu. Namun tetap tiada hasil yang aku perolehi kemungkaran tetap berleluasa tanpa kita mampu untuk membanterasnya.

Di setiap pelusuk negara perbuatan mungkar terus kita temui, semakin banyak dalam pelbagai bentuk. Wanita semakin berani dan tidak malu-malu untuk membuka auratnya. Tubuhnya ditonjol-tonjolkan, pergaulan bebas muda-mudi bertambah menjolok. Semua itu bergerak melanda negara demi negara, tanpa satu negara Islam yang mampu mengelak.

Sebagai contoh negara Syria yang terkenal dengan keserasian akhlak yag sangat ketat menjaga kehormatan diri dengan menutup auratnya, sekarang masya-Allah!! Para wanitanya berpakaian terbuka mempertontonkan lengan dan paha, punggung dan dada. Kita gagal, dan aku kira kita tidak akan berjaya. Tahukah engkau apa penyebabnya?

Sebabnya ialah sehingga hari ini kita belum menemui pintu ke arah pemulihan dan kita tidak tahu jalannya.
Wahai puteriku, pintu pemulihan ada di hadapanmu. Kunci pintu itu ada di tanganmu. Jika engkau yakin padanya dan engkau berusaha unuk memasuki pintu itu, maka keadaan akan berubah menjadi baik.

Engkau benar puteriku, bahawalah kaum lelakilah yang mula mula melangkah menempuh jalan dosa bukan wanita. Tetapi ingat, bahawa tanpa kerelaanmu dan tanpa kelunakan sikapmu, mereka tidak akan berkeras melangkah laju. Engkaulah yang membuka pintu kepadanya untuk masuk.

Engkau berkata kepada pencuri : “Silakan masuk”…dan setelah engkau kecurian barulah engkau tersedar. Ketika itu barulah engkau berteriak ..”tolong….tolong…aku kecurian.”

Seandainya engkau tahu bahawa lelaki itu adalah serigala dan engkau adalah kambing, pasti engkau akan lari seperti larinya kambing dalam ancaman cengkaman serigala.

Sekiranya engkau sedar, bahawa semua lelaki adalah pencuri, pasti engkau akan berhati-hati dan sentiasa menjaga diri seperti waspada seorang yang kikir terhadap pencuri.

Jika yang dikehendaki oleh serigala dari kambing adalah dagingnya, maka yang diinginkan lelaki adalah lebih daripada itu. Lelaki meinginkan lebih dari sekadar kambing……dan bagimu lebih buruk daripada kematian kambing itu.

Lelaki menghendaki yang paling berharga darimu…iaitu harga diri dan kehormatanmu. Nasib seorang gadis yang diragut kehormatannya lebih menyedihkan daripada nasib seekor kambing yang dimakan serigala.

Wahai puteriku….Demi Allah, apa yang dikhayalkan oleh pemuda ketika dia melihat gadis ialah gadis itu bertelanjang dihadapannya tanpa pakaian.

Aku bersumpah lagi: “Demi Allah, jangan percaya terhadap kata kata sebahagian lelaki, bahawa mereka memandangmu kerana akhlak dan adab. Berbicara denganmu seperti sahabat dan apabila mencintaimu hanyalah sebagai teman akrab”. Bohong …bohong …demi Allah dia berbohong. Seandainya engkau mendengar sendiri perbualan antara mereka, pasti engkau takut dan ngeri.”

Tidak akan ada seorang pemuda melontarkan senyumannya kepadamu berbicara dengan lembut dan merayu, memberikan bantuan dan layanan kepadamu, kecuali akan ada maksud-maksud tertentu. Setidak-tidaknya isyarat awal bagi dirinya bahawa itu adalah langkah awal.

Apakah sesudah itu puteriku?


resources: sini
kte harap semua dapat renungkan kay! (no haters please) sebagai kawan tak salahkan kalau kte kongsi ilmu kankan :) jadi mari kte berubah jadi yang lebih baik nak tak? jum samasama ! terimakasih baca ye :) selamat malam salam ! eh lupa pula *flyingkiss* hik

xoxo;
athrh lani

erm :'(

date ; 19 of jun '12
time ; 11.29 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum :) hai liger! hai azzah! puas? huk! kay jangan gaduh dah ye korang :) hem! awak semua sihat? hah liger sihat? azzah? haha dahdah! asyik nama korang je muncul :( nak cerita apa ye? erm cuti panjang yang agak bagus dari segi menghabiskan makanan di rumah , menggemukkan dan menambah lemak di badan , mempraktikkan ciriciri bakal ISTERI yang mithali wahwah lari hempuk lappy dekat dahi *gatainya* :')

dengar sini wahai budakbudak EX-KMPK ! kesian adikadik awak dekat sana dengar cerita satu bilik lima orang eh? dandan! ramai budak sains tukar akaun sebab dengar cerita tak dapat catch up :( kay lepas dengar tu kan huk menyampah pula dengan budakbudak ni ! kteorang yang first batch dengan silibus baru pun elok je ikut , hadui manja kemain! kte yang manja ni pun dapat kawal diri tau *kenyitmata* ayah pun menyampah tahu! padan muka korang kena menyampah dengan ayah :) kay terasa tak? nampak tak kekejaman kte di sini? jahat kan? haha *gelakbesar*

erm duduk rumah takdelah bosan sangat sebab ada yang mesejmesej temankan kte hadui terpecah pula rahsia haha gurau je manalah ada yang nak mesej kte :( handphone tu senyap je macam merajuk mencik ah camni! sebenarnya, ibu dah tukar sekolah dan ibu ajar petang untuk sementara waktu yeppi *lompatlompatdenganomeynya* adalah teman kte waktu pagi , petang pula ayah ada , malam duadua ada dekat rumah :) tapi kte bukan dok goyanggoyang kaki je duduk rumah! kte kemasrumah setiap hari kay! bilik angah (checked) , bilik ayahibu (checked), bilik sendiri (checked) , bilik along (checked), esok kemas peti ais kot :) tengok ah serajin mana nanti hik :)

erm julai nanti insyaallah akan berjalanjalan dengan bahagianya sebab sebab angah along dah cuti yeppi *lompatlagi* boleh pergi jalan jauh yei! erm kaylah nak tidur lah :) sekarang tidur tak teratur *lapairmata* nak cuba teraturkan semula yeye :)
selamat malam awak! ye awak tu saya rindu sangat :) janganlah marah lagi kay! erm terimakasihdaunkeladi bagi yang rajin membaca benda merepek ni! nah flying kiss haha cukupkan sorang satu hik :) nak tengok tuan blog yang makin mengembang badannya? tengoklah supaya tak rindu huk :P assalamualaikum semua !



kepada awak yang saya sayang :( saya taknak mention nama awak dekat sini tapi saya nak awak tahu yang saya sedih sangat dengan sikap awak :( ye awak yang masih bersekolah! awak ingat saya tak tahu yang awak tu dah gatai sangat nak boyfriend? siap tukartukar boyfriend kan? dah suka yang itu , tinggal yang ini? kenapalah awak macam ni? ye saya sedih sangat! setiap malam saya menangis fikir perangai awak tu ! saya tak bagitahu sesiapa pun tapi i keep watching you! saya harap awak sedar! saya tak suka awak ada boyfriend terutama waktu mudamuda ni :( awak ni nak ikut siapa hah? kay dah nangis :( bye!


xoxo;
athrh lani

teringat :)

date ; 06 of jun '12
time ; 10.35 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum kawankawan semua *lambaianprincess* semalam hantar angah ke UPM dan lagi beberapa minggu angah habis final exam dan balik rumah cuti samasama , puasa samasama , along pun ada! ( laa jangan lew marah kan itew taw) dah lama tak demam , dan semalam bermulalah sesi demam dengan jayanya akibat berjangkit dengan angah sebelum angah balik UPM huk! ( nakalnyew awak angah bagi itew jangkit demam ) yang ingat last demam erm sebelum exam PSPM hari tuu.. rumah ni bising sebab dengan semburan haaaa shiiimmm kte , sokseksoksek aliran air hingusan , hukhukhuk batuk yang semangat dan ayah! tolong urutkan kepala :( hah ada cerita ni.. nak ceritalah *rindu*

azzah ingat tak hari kte demam teruk tuu? hik sejak semalam kte ingat kmu huk mencik! kay hari tuu , kte, azzah dengan ain ke walk in biology walaupun kteorang sepatutnya tak terlibat sebab tak de nama dalam list tapi sukahatilah *jelinganpalingtajam* :) hari tuu sebelum masuk LH5 dengan azzah , badan dah rasa lain macam tapi dah janji nak pergi samasama kuatkan badan ( terharu tak azzah? ain? ) masuk je LH wow sejuk kemain , tunggu ain datang , cop tempat paling comel gitu padahal badan dah berpeluh :( cuba bayangkan dalam LH yang sejuk badan boleh berpeluh? kay dah ada tanda tu..

lepas tu, start je sir zuwairi bercakap , hah! kepala dah pening nampak sir jadi dua kay berlagak cool padahal muka pucat azzah tegur :( lepas 25minit kot bisik dekat azzah , "jum teman ke toilet" , bangun terus pergi dekat pintu keluar cari toilet walaupun masa tu ada budak laki mana tegur , ambik kau tak dilayan haha :) masuk toilet pun jalan melelong :( azzah pun suruh kte balik bilik dan dia tolong bawa beg dan makanan untuk kte *terharu*


nak tabik hormat untuk yang ambil berat :)


sampai bilik , buka tudung , ambil baldi letak sebelah katil , baring sambil nangis (nasib baik roomates tak perasan sebab semua tengah berdengkur hik) pandai kau cover athirah! tengah layan emosi tibatiba azzah datang urut kepala badan semua , dan kte muntah :) *lega* lepas tu azzah balik thanks azzah! rindu!

lepas tuu , roomates pun gabra lah tengok kte nangis dan diaorang dapat detect , mulalah sesi ambil berat hik! semua mula cari ubat , sorang urut kepala badan , selimutkan kte dengan selimutselimut korang bertiga , lekatkan cool fever :) esoknya korang pening dengar kte jeritjerit macam biasa sebab kte dah sihat ! cepatkan kte sihat? sebab disembuh oleh kasihsayang kawankawan eceh *muntahbiru*



sebenarnya tulis panjangpanjang ni nak cakap , kte rindu kyra , dya , anis *laphingus* dah bye nak rehat :) selamat malam semua! jaga diri jangan sampai demam macam kte huk!

xoxo;
athrh lani

cuticuti ♥

date ; 02 of jun '12
time ; 11.20 p.m malaysia ^^v

Assalamualaikum kawankawan :) hem! yei cuticuticuticuit hee! ce teka kte cuti dekat mana? haha salahsalah! biar kte bagitahu terus lah camni :) erm kte pergi kelantan dengan terengganu! *lompatlompat* best sangat! dekat kelantan 3hari , terengganu dua hari jee! bestnya! meh kte cerita! cuticuti dari 28 - 31 may jee :)

kte satu keluarga pergi bercuti kecuali angah hikhik kay kesian awak tak dapat itut kami cutiew haha X) kte suka pergi kelantan sebab suasana kelantan sangat best! duduk pantai gitu dekat bachok! ayah pun suka !*sepsep* rasa macam nak buat rumah je dekat sana :( ayah dengan along pergi candat sotong , pergi pagipagi balik tengah malam tapi sotong tu besarbesar tambah manis sangat! hik suka :) lepas tu jalanjalan *penat*


bestkan pantai? :)




along dengan ayah dapat sotong besaubesau :)

Terengganu duduk hotel dekat masjid putih terapung best! lepas tu ikut along ke uitm dungun untuk selesaikan semua benda lepas tu jalanjalan :) dua hari jee pung! tapikan terengganu tak macam kelantan sebab terengganu lebih kurang macam perak jee huk :P tapi best!


kuda dekat hotel malumalu :)



kay kelakar!


lepas tuu lepas tuu 29 may pula result pspm 2 matrik pula keluar! kay itu nanti kte cerita lain kali ye? ye? janganlah merajuk! nanti kte cerita kay huk! :( dah ngantuk ni selamat malam semua! terimakasihdaunkeladi sebab rindukan kte hik *tutupmukadengankainbatikibu* jaga diri! nah flying kiss separuh hik kbye semua ♥


hah! sebelum tu ini tuan blog dengan peminat hik!budak ni sekejap je dah melekat dengan kte , minat sungguh dia dengan kte kan ? kay malu!

xoxo;
athrh lani

salam rejab :)

date ; 24 of may '12
time ; 11.56 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum semua :) *bagisenyumanmanis* SALAM REJAB kawankawan! harap tak terlambat hikhik! siapa puasa sunat rejab angkat tangan :) alhamdulillah kte dengan family puasa genap dah tiga hari yei *sengih* apa pula tak sukanya? suka gila bila puasa! makan sedapsedap bila berbuka dan hari ni istimewa sikit sebab berbuka di luar *angahalongtengahjelestuu*


solat maghrib dekat masjid dulu before searching a good restaurant hik




best tempat ni :)



eh dah habislah , sorry tak de untuk awak hik :)


best sangat bila puasa sebab rasa seronok ! awak pula macam mana puasa? mesti hebathebat kan? semoga puasa sunat rejab yang kte semua lakukan ni diterima Allah swt *aminamin* dan harap puasa kte semua ni bukan dapat lapar je huk :( okay esok last day untuk ayahibulaa sekolah/kerja so SERONOKNYA! *hooraylompatlompatatassofa* cuti panjang ni bolehlah jalanjalan jauh! kte pergi timur :) jeles lah tu! *angatkeningkiri* okaylah nak tidur ni! mimpi indah :) selamat tengah malam :) takecare!

eh kenalah ada gambar tuan punya blog kan? bukan selalu pun :) asal? kte memang perasan pun! kau tak suka? blah! huk :P




xoxo;
athrh lani

huk :(

date ; 21 of may '12
time ; 05.01 p.m malaysia ^^v




assalamualaikum semua :) hai! rindu dekat awakawakawak tiga orang tu :( kay lap air mata , hembus hingus dekat langsir huk ! bila awakawakawak tiga orang nak balik rumah? rindu sangat (overkan) huk itu je nak sampaikan :( kbye!

xoxo;
athrh lani

my classmate :)



date ; 15 of may '12
time ; 11.42 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum semua! eh kte rajinlah hari ni nak taiptaip cerita hekhek *buatmukabanggahabis* erm sebenarnya kte saja nak habiskan petang ni selain TIDUR jee :( tak moh tidur petang nanti otak lembab .. bagi hilangkan mengantuk , kte nak tulis dan bercerita tentang kawankawan M5T22 di KMPk sesi 2011/2012 :)jadi rasanya entry hari ni panjang berjela lah ye.. kalau bosan sila hilangkan diri dengan segera sebelum terlambat ! okay sebelum tu nak tarik nafas panjangpanjang supaya tak rindu korang eceh haha :)

okay start dengan gadisgadis comellah :)
KAK ZATI
~ kak zati sangat baik dengan kte :) mulamula pendaftaran dekat dewan tu pun jumpa kak zati dengan azzah dulu kan ? ingatkan kawan sama umur tibatiba kak zati cakap "sebenarnya kte xpdt" wah akak rupanya .. sukahti kte je tarik tangan kak zati lompatlompat waktu tu kan? kurang asam betul! kak zati sangat comel pluss suka senyum dan pendiam orangnya! fedup bila tengok kak zati pendiam so kte kacaulah kak zati :) dan kak zati pun mula aktif berkatakata dengan kte dan pandai menyakat sekarang ni eceh :) rindu kak zati!

KAK QIL
~ kak qil :) comel dan sweet orangnya! semua panggil kak qila tapi kte panggil kak qil sebab kte sukalah dan kak qil tak marah pun :) kak qil pun awet muda ingatkan sama umur ruparupanya akak ye ? hadui asyik kena tipu je! mencik ah! kak qil banyak tolong kte dengan pelajaran dan kak qil suka nyakat kan? tapi tak selalu hekhek! rindu kak qil !

kak didy
~ sukanya panggil kak didy rather than kak nadia :( tak best! kak didy sebenarnya kte jeles dengan kak didy sebab kak didy tinggi dan cantik! mulamula jumpa dalam kelas biology madam hayati sesi kenalkenal YA ALLAH rasa macam nak lari diri je .. tingginya kakak ni cantik pula tu.. tapi kak didy tak sombong pun, baik sangat! rindu kak didy !

AZZAH
~ rasanya tak perlu kot bercerita tentang manusia yang sangat rapat dengan kte ni? banyak dah cerita tentang dia dalam blog ni lebih dari tuan blog itu sendiri! mana aci awak je muncul! kalau kte bercerita dari first day kte jumpa gerenti kte akan gelak besar tak berhenti sampai muka merah kan azzah? apaapa pun saya rindu awak sangatsangat! rindu nak gaduh manja , rindu nak share rahsia , rindu nak dengar awak gelak start enjin tu, rindu awak tidur bilik saya dan saya akan menyesal kalau saya tak kawan dan tak jumpa awak waktu dekat KMPk :( okay dah! nanti awak over terdonut haha :)

AIN BASIRAH
~ yang awak ni pula rasanya dah bercerita habis dekat post lepas tentang birthday awak kan? takmoh dah cerita nanti ada orang jeles macam azzah haha :) apapun awak best! awak sporting! rindu nak peluk awak, rindu nak nangis dekat awak , rindu nak bercerita dekat awak sampai awak naik bosan haha :) saya suka sangat dekat awak sebab awak terlalu baik dengan saya dan tiada siapa boleh ganti tempat awak disisi saya! okay jangan terkembang sangat ye :)

CHE NURUL AIN
~ ini first time nama awak dicatatkan di dalam blog saya kan? che seorang yang sangat lembut walaupun nampak macam gengster! nampak je macam tapi hadui lembut yang amat sampai kte pun terlembut eceh! che mulamula kenal dalam kelas bi dan awak bercerita dengan azzah yang awak tak tahu bi dan awak takut bi , walaupun waktu tu kte dengar je tapi kte suka dengar awak cakap! comel :) awak banyak bantu saya dalam fizik , math , chemistry ! terimakasih banyakbanyak ! rindu che yang amat!

IZNI
~ first time nampak awak dekat sesi kenalkenal kelas fizik Sir Adi :) awak cakap awak sekolah convent ipoh dan saya berminat nak kawan dengan awak waktu tuu sebab awak macam peramah orangnya :) awak duduk tingkat tiga kan? selalu sembang dengan awak jerit nama awak bila awak turun tangga nak pergi makan kan? mesti rindu kte kan? haha :) awak baik dan pandai! mulamula kte sangat jeles dengan awak sebab awak pandai spm 8A kan ? comel pula tu! sampai kte tanam azam nak jadi pandai macam awak hekhek *pecahrahsia* rindu izni!

RUSNA
~ awak kembar saya , itu orang cakap lah :) awak pun pandai sangat! awak budak asrama dan spm awak macam izni kan? mulamula awak rapat dengan izni jee.. lastlast rapat juga dengan kte kan :) ye saya jeles sebab awak pandai sangat! awak bebahasa inggeris sangat lancar dan kte simpan azam nak jadi macam awak, bangga tak? kte nak jadi pandai macam awak! awak baik dengan kte , sangat lembut haha :) rindu rusna!

MIRR
~ ingat lagi first time jumpa kamu first day dalam bilik tutoran , kmu duduk depan sekali .. waktu mulamula kte masuk kmu toleh je ,kte ingat kmu xpdt takut je tahu! sebab kmu nampak garang :( lepas sebulan kot , kte dah rapat kan? suka kawan dengan kamu sebab kamu baik dengan kte ! kalau kte panggil kak mirr pun kamu tak marah kan? kmu suka lagi adalah! siap panggil kte adik :) hekhek sukanya! rindu mirr!

NISA'
~ nisa' :) awak manis orangnya! suka bila pandang awak ! awak kelakar pun ada , senyum mata bolat gitu ! kte tak rapatkan sampailah masuk semester dua baru kte kenal rapat kan? siap gelak samasama pelukpeluk tolaktolak hee :) rindu nisa'!

YANIE
~ kte ingat tentang kamu ialah SBPI haha :) itu je kte ingat since sesi kenalkenal awal minggu ! awak comel, saya suka! awak pandai saya jeles! awak baik dengan kte! sangat baik! bilik awak tingkat empat dan kte suka pergi bilik kmu untuk kacau kmu sambil buat muka lapar dan kmu bagi makan maggi yei! awak banyak bagi nasihat dekat saya dan saya akan selalu ingat semua itu! bagi kte , kmu sangat kelakar! kte mula rapat semester duakan? sebab kte satu group lab chemistry dan kmu selalu buli kte :( tapi kte tahu sebab kamu sayang kte eceh! haha rindu yanie sangatsangat!

SHIMA
~ shima sangat manis dengan senyuman dan katakata awak! mata awak bolat eh? okay jeles! awak sangat rajin dan saya jeles dan saya cuba untuk jadikan awak pembakar semangat untuk saya rajin macam awak :) suka tak? rindu shima!

ZAIREEN
~ zair , bila awak senyum saya suka! maniss! erm awak kelakar dan awak pelik orangnya! awak sukakan benda yang pelikpelik dan suka baubau kan? haha kelakarnya bila ingat dekat kmu! kmu pandai , dan kte kadangkaaang jeles dengan keppandaian awak tu.. diamdiam ubi berisi, dan saya ambil pepatah tu untuk jadi pandai macam awak! saya tahu saya tak sepandai awak tapi saya nak juga jadi pandai :) rindu zair!

TAHERA
~ tahera sangat pendiam ! kte tak tahu macam mana nak sembang dengan kmu sebab kte takut kte terover bila bersembang hee :) nanti kamu marah kte pula tapi kmu selalu senyum dekat kte kan? suka! rindu tahera!

TINTIN
~ mulamula nampak awak dekat sesi kenalkenal , kte jeles dekat awak sebab awak cantik, pandai , budak mrsm lagi ! pakej lengkap! tapi awak jadikan semangat saya lebih membara untuk lebih pandai sebab saya nak jadi macam awak juga hee (okeyoverkan) rindu fatin!

KIM & JOE ANN
~ awak berdua je non malay dalam kelaskan? tapi saya suka dengar pelat bm awak berdua! comel gila! awak berdua memang comel , pandai dan saya agak cemburu di sini eceh! rindu joe ann dan kim!



panjang dah ni tapi biar ah! okay start with jejaka hangat dipasaran pula

NAMI
~ nananamimimi , kmu tinggi dan kte tak suka sebab kte kena selalu dongak bila cakap dengan kmu.. semester satu , kte selalu kacau kamu sampai kamu malu kan? sorrylah! jangan ambil hati kay! peace! kmu baik sebab kmu baiklah! tapi kmu kejap je dekat KMPk sebab kmu terbang ke unta kan? kesian tiga orang budak hitam eh budak lelaki tutor kte tu haha :) kte tahu kmu pandai sebab kmu.. entahlah tapi kte tahu kmu pandailah! rindulah kte :)

SYS
~ redzuan sorry sebab selalu panggil kmu dengan 'sys' :) kmu tak marah kan? sukakan? merah muka tuu haha :) sorry sebab selalu kacau kamu sampai kmu tak tahu nak cakap apa kan? sebab kmu baik , kte selalu lah kacau kmu ! sekolah convent dengan sys kan kawan baik eceh! kte tahu kmu pandai sebab kte tengok gaya kmu tu pandai nye budak ni (adabunyijeleske?) rindulah kte :)

USTAZ
~ hizwan :) muka baik je selalu senyum bila kena kacau dengan kte ! kadangkadang tu malu juga nak kacau kamu tapi bila kmu senyum je kte tak puas hati! kenapalah budak ni asyik senyum bila kte kacau? entahentah dalam hati tu membara marahmarah kte kan? sorry lah! best bila group MUET dengan kmu sebab kmu selalu cerita hantu dan kte tutup telinga nyanyi sorangsorang sebab takmoh dengar kamu bercerita hantu haha :) banyak dapat mesej CELCOM? celcom extra lah ye? pandai je okay kelakar gila waktu MUET tu ! rindulah kte :)

JO-ON
~ semester satu kte agak rapat lah jugakan? siap call minta nyanyi lagu birthday kmu kan? tak malu! segan ah! kmu abang yang sangat baik! baik dengan kte dan kmu layan je bila kte merepek dekat kmu kan? baiknya! dan kmu ada bagi kte nasihat dan kte ingat nasihat tu selalu :) tapi bila masuk semester dua kte rasa macam kmu lain gila! dah tak rapat kan? tegur pun tak! kamu lah selalu ponteng kelas tapi dating boleh pula datang! sepak kang! tapi thanks sebab layan kte :) rindulah kte !

AIR
~ walaupun kmu marah kte bila panggil kmu air dan suruh kte panggil kmu anuar tapi suka hati kte lah kan? kmu marah kte sebab selalu jeling kamu tapi suka hati kte lah! haha :) kelakar juga kadangkadang kmu ni :) rindulah kte

LIGER
~fizi, seingat kte first time kte jumpa kmu waktu semester satu , waktu edar jadual waktu kelas dan kte terambil kelas T22B dan kte bagi kmu balik sebab malu tersalah ambil dan kmu senyum dan ketawa :( sampai hati budak ni! tapi kmu pandai! kte tak suka sebab kmu pandai! sorry sebab buat kmu rasa bersalah pasal terbaling pemadam tu? kte tak marah kmu pun waktu tu just malas nak layan drama korang budak lelaki ni haha suka tak tak dilayan? siap tanya nak aiskem tu! kadangkadang mesej marah kte suruh kte fokus dalam LH bila kte sembang dengan kak amal dan kak zati! rasa macam nak baling kerusi je dekat kmu tuu! haha tapi kmu baik sangat dengan kte sampai ada yang jeles wootwoot :) rindulah kte!

NUUB
~ ingat tak? semester satu kte selalu bertengkar? kamulah derhaka dekat kte! asal panggil kte toyol hah galah? waktu tu rasa macam nak cekik kmu tapi kmu terlalu galah sampai kte terpaksa dongak bila cakap dengan kmu! setiap kali masuk lab mesti gaduh dengan kmu! tapi masuk semester dua kmu dah tak panggil kte dengan panggilan bukanbukan tu except KTEKTE? tapi tak pe kte tak marah! bak aiskem! kmu baik kot tapi semester dua kmu selalu sangat ponteng kelas dan kte tak suka ! malas nak ambil tahu pasal kmu dan joon sebab korang jadi macam tu.. korang berubah tibatiba :( (taksedihpun) rindulah kte :)

IDZ
~ first kenal kamu dekat lab bio miss hayatul suruh kmu masuk group kte dan kmu sangat senyap dekat sebelah kte! okay kte sangat takut waktu tu dan kte yang mula sembang dengan kmu dulu dan kmu senyum je tak layan :( sedih! tapi seminggu dua lepas tu kmu dah pandai kacau kte tutup lampu microscope bila kte observe specimenkan? banyak kali pula tu! kte peliklah asal rosak ke benda ni gelap ruparupanya ada tangan yang menutup suis ei nakal gila kmu waktu tu (ecehsweettakbahasakte?okaymuntahkuning)kmu pandai 4flat dan kmu jadi mentor kte kejap dan kmu budak mrsm! hebatkan? ada peminat ramai pula tuu okay covercover idz jangan kembang sangat! rindulah kte!

panjangkan entry kali ini :) memenuhi kehendak peminat eceh (silalahterasa) kalau bosan boleh pergi jauhjauh ! selamatmalam takecare :)


xoxo;
athrh lani

your choice :)

date ; 12 of may '12
time ; 11.55 p.m malaysia ^^v

assalamualaikum :) awak sihat? hukhuk! jaga diri kay , makan ubat jangan jadi budakbudak takut ubat (terasatak?) erm dengar result matrikulasi dan upu dah keluar eh? tahniah bagi yang dapat tawaran tapi bagi adikadik yang kurang bernasib baik jangan risau :) mungkin ada peluang yang lebih cerah lepas ni jangan risau kay ! insyaallah yang yang lebih baik untuk awak , jangan putus asa ye adikadik .. dan bagi adikadik yang dapat banyak tawaran tu , buat solat istikarah minta yang terbaik daripada-NYA :)hah ramai junior kte dapat matrikulasi gopeng eh? tahniah ye junior ! meh nak cerita sikit tentang matrikulasi yang best ni hee *rindu*

dulu waktu dapat tawaran matrikulasi gopeng ni , rasa gopoh sangat .. mana nak cari kakakkakak senior yang boleh cerita tentang hidup dekat matrik tu nanti *sigh* jadi apa yang boleh akak wah akak tu *banggakejap* akak tolong apa yang patut je ye :)

okay matrikulasi ni kalau tanya kakakkakak senior mesti diaorang cakap susah dik susah baik ambil asasi je , waktu dengar tu rasa macam nak putus asa takmoh pergi matrik duduk rumah kahwin eceh hee :) tapi sebenarnya boleh je dapat pointer baik punya selagi awak RAJIN ye , tak kesah awak pandai ke edak tapi kalau RAJIN insyaallah boleh dapat 3.5 keatas :)

matrikulasi dah di rombak since sesi 2011/2012 sesi akk lah tu :) ye sesi akak sesi yang pertama mendalami perkara baru hekhek ! bagi sains dibahagikan kepada 3 modul , modul I , modul II dan modul III .. yang barunya modul I sebab akan ambil subjek math , biology , chemistry and biology .. modul II pula macam modul fizikal dan modul III pula macam modul hayat :) kalau akaun tak tahulah , tanya kakakkakak yang lain ye :) faham tak adikadik semua?

sama macam sesi sebelum ni matrik terbahagi kepada dua which are PROGRAM SATU TAHUN(PST) dan PROGRAM DUA TAHUN(PDT) .. PST akan ada dua kali PEPERIKSAAN SEMESTER PROGRAM MATRIKULASI(PSPM) sementara tu PDT akan ada empat kali PSPM :) pointer akan dikira daripada purata PSPM awak nanti ! bagi akak PSPM I agak senanglah boleh dapat pointer tinggi mencecah awan tapi PSPM II awak kena struggle sebab agak tough kay! tak tipu!

29 may ni daftar matrikulasi gopeng ye? goodluck! ada yang tanya tentang bilik semua tu dekat kte so meh kte cerita ye :) waktu daftar tu nanti awak akan dapat slip yang tertera awak dapat modul berapa , bilik mana , dan hadiahhadiah daripada matrik nanti :) kalau awak tak minat dengan modul yang awak dapat nanti jangan risau sebab nanti awak boleh tukar sebelum mula kuliah ye , fuh lega ye? heh tak senonoh lah!

bilik dekat matrik gopeng sangat selesa untuk tidur dan belajar :) tak besar sangat dan tak kecik sangat tapi adikadik kena rajin menceriakan biliklah supaya selesa ! macam bilik seri kerian tingkat satu bilik tiga eceh promote, kalau ada yang dapat bilik tu nanti inform akak kay sebab bilik tu kalau orang masuk akan cakap "wah , bilik korang sejuklah , ceria warnawarni pula :)" satu bilik 4 orang , banyakkan doa supaya bakal roomates awak baikbaik insyaallah ! tapi make sure that you bring along your key where ever you go okay ..sebab sebulan yang pertama akan selalu ada aduan yang terkunci bilik , kesian warden nanti :( jadi untuk memudahkan gantung junci dekat leher tu kay :) dan setiap kali nak dekat musim cuti akan ada berlaku kecurian laptop handphone semua tu, dan kebanyakannya orang luar yang disyaki , untuk keselamatan selalulah kunci dan selak pintu tu ye !

minggu yang pertama akan ada sesi orientasi bersama alumnialumni yang best sangat :) akan ada kak mas , abg kamal , abangadik , abg haziq , kak az dan ramai lagi ! memang awak akan rasa sangat penat , tak cukup masa , tidur pun sekejap je , tak mandi (tukoranglah) tapi percayalah korang akan rasa best after orientasi nanti :) orientasi nanti alumnialumni akan cerita dan bantu awak selalu jangan risau kay awak ! chill

lepas tu awak akan mula sesi kuliah awak di dewan kuliah dan awak akan ada tutorial di bilik tutoran , experiment di laboratory ,kokurikulum , kelas agama , kelas dinamika dan MUET :) semuanya dekatdekat je tempatnya.. mulamula je awak akan rasa macam jauh kemain tempatnya tapi lamalama rasa macam dekat sangat ye! best tautau! lecturer semua baikbaik belaka asalkan awak pandai ambil hati dan rapatkan diri dengan lecturer sebab awak akan selalu kena jumpajumpa lecturer dekat cubical nanti :) sangat havoc dan macam ayahibukakakabang sendiri je tapi pastikan awak respect mereka :)

kte rasa itu je kot nak cerita :)apa lagi yang awak nak tahu? just ask me kay ! selamat malam jada diri ye



percayalah rindu korang ♥



xoxo;
athrh lani

just 2 day young :)

date ; 09 of may '12
time ; 05.24 p.m malaysia ^^v

salam hai :) sihat tak? semakin lama cuti ni semakin malas nak update blog ni :( padahal waktu dekat matrik tuu, kalau boleh tiap hari nak tekantekan huruf ni haih rindunya dekat sana :( madam ku haslina rindu kte dah tu , asyik suruh pergi kmpk je ni haha maklumlah madam ku kan suka nyakat kte :) rindu kte lah tu ! saya rindu madam sangat! teringat bila madam siku saya waktu tangkap gambar :( rindunya *meraung*

okayokay lari topik untuk hari ni tuu.. hari ini istimewa untuk ain basirah :) kawan kte yang pendiam pada awal semester 1 dan berubah mengganas di pertengahan semester 2 haha :) ni pasti tunjuk ajar azzah yang melampaui batas haha :)

mulamula kenal kmu , kte macam takut gila nak tegur kmu tahu! kmu suka senyum je , takut ah ! rasa macam , dia ni pehal senyum je bila orang tanya? menakutkan lah :( waktu tu kte berkepit dengan azzah je , tapi lamalama kte cuba juga nak tegur kamu , nyakat kamu sampai kamu ketawa and at last kamu ketawa besar punya dan kte suka! tak lama lepas tu , kmu dah pandai bersembang dengan kte siap menyakat kte kot!

pertengahan semester 1 dah nak habis semester 1 baru kte rapat gila kan? jadi macam belangkas dah ! kemana je mesti bertiga , kte , kmu , azzah :) *rindu* macammacam rahsia kte bertiga kongsikan? kalau kira tak cukup jari walaupun combine jari kte bertiga haha :) suka sangat kawan dengan korang , asyik gelakgelak sampai semput teruk :) thanks untuk semua kenangan yang sangat menarik :) kte kte ..... sa.... sa... ya.... yang kamu dengan azzah hemhem *sakittekakpula*

okaylah SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KE SEMBILAN BELAS YA NURUL AIN BASIRAH :) (8may2012)
ada hadiah untuk awak ni sorrylah tak best :( yang lain tutup mata sebab ni untuk ain kte je! enjoy :)



selamat tengah petang semua *flyingkiss* tangkap sorang satu jangan tamak! (kakak sila terasa) haha salam semua :)

xoxo;
athrh lani

my last teen :(

date ; 06 of may '12
time ; 08.30 p.m malaysia ^^v

salam kawankawan :( erm perasaan biasabiasa je hari ni :( okay agak seronoklah sebab dah 19tahun wah remajanya kte eceh! tapi dekat rumah hanya ada ayah dan laa :( sedih lah juga kan, tapi okay je kot *okayayatdahberterabursorry!* rasanya birthday kte ditangguhkan ke minggu hadapan .. apa? ingat acara je boleh tangguh? birthday pun boleh okay :) bukan apa , sebab 13 may ni birthday laa pula so akan disambut sekali *eceh fikir positif nak legakan hati* hah! terimakasihdaunkeladi kepada semua yang rajin nak wish kte *buatmukacomel* macammacam gaya ada haha.. angah tulis ni untuk kte (tekan) sweetkan? kte rasa sangat terharu dan sweetnya kakak kte ni! sayang awak , mok! *tutupmukalarikedapur* hee :) tapi ada juga yang kelakar macam ni tapi kte suka baca


rasa macam hadui rajinnya duadua ni haih :) sweet pun ada ceh!*hentakkepaladekatdinding* thanks joon and nuub! duadua macam abg kte dekat matrik tuu.. duadua kelakar , duadua baik dengan kte , duadua takut dengan kte hee :)(okay please jangan terharu lebihlebih) hah! mana hadiah daripada korang ni? kte tunggu hadiah sampai rumah! lain kali buatlah benda yang merepek ni , kte suka baca !

okay kawankawan *_* terimakasih untuk hari ni , apapun alhamdulillah ALLAH swt panjangkan umur kte untuk sambut ulangtahunkelahiran ke sembilan belas , dan harap berpeluang untuk sambut lebih banyak angka kelak :) insyaallah semuanya berjalan lancar untuk ke sembilan belas tahun ini .. insyaallah ada hikmah yang baik terselit disebalik setiap kejadian :) doakan kte yang terbaik di dunia dan di akhirat kelak :) selamat malam ily <3

xoxo;
athrh lani
COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED