Tips Final Year Student :)

08/10/2016; 11.35pm









Assalamualaikum and Happy Saturday. Penat ye bersukan hari ni hahahaha :) So lets make today entry short, simple and cute eceh. Tibatiba dapat idea why not share this imporatant tips with uguys, so here am I typing...


Lebih kepada nasihat sebenarnya supaya tak terlepas pandang. Kepada semua pelajar tahun akhir tak kisahlah kos dan fakulti apa pun, universiti apa pun, pastikan korang SEMAK JUMLAH JAM KREDIT yang wajib korang ambil untuk grad. Kalau boleh dua semester akhir ini, pergi ke BHEP bahagian akademik dan tanya cukup ke tidak jam kredit yang korang ambil. Pergi bhep waktu minggu daftar subjek tau, kalau minggu selepas daftar subjek kemungkinan kelas dah penuh atau kena bayar untuk buka sistem. So buat nota besarbesar, set date dalam phone bila korang nak pi BHEP. Percayalah benda ni sangat penting.


Pengalaman semester akhir lepas, ramai kawan yang pergi BHEP sebab nak check total kredit hour (yelah nak gradkan), and some of us yang dapat pengecualian beberapa subjek wajib lepastu blur nak kira jam kredit, masuk ke tidak pengecualian ni. Sebab dah pening sangat, tu pi BHEP untuk kepastian kan senang. Ada yang kena tambah subjek sebab tak cukup untuk grad nanti. Nasiblah masih buka sistem daftar subjek, bertuah ko takyah bayar kan hihihi.


Ada lagi satu cerita sedih, kawan kos kteorang terpaksa extend satu semester sebab tak cukup jam kredit walaupun semester akhir lepas dia dah check dekat BHEP. Entahlah mana silapnya, kesian sebab tak cukup satu jam kredit je tapi kena extend :'( Semua macam speechless tak tahu nak respond apa bila sorang kawan ko tak join waktu Convo nanti hmmm. Moga kuat hadapi ujian ni!



Mana tahu ada orang rindu, tambahkan lagi rindu tu :')


Thats all for today sharing session (eceh) , selamat berehat ! Jaga diri, jaga hati ❤️





Persediaan konvokesyen UPM ❤️

06/10/2016; 10.30am


Assalamualaikum October and Salam Maal Hijrah, can't wait for the end of this month wehuuu! It's our graduation day (walaupuncumadegree) , cause our effort and struggle-ness these 4 years will paid off on that day soon~ so I wanna share with uguys the preparation BEFORE the Convocation Day! In case ada adik ke kawan ke yang akan konvo tahun depan? :)


First of all, kena settlekan semua payment supaya status pengajian tidak berhutang. Untuk degree holder convo's fee RM200. Boleh dibayar melalui CIMBCLIKS atau Kaunter CIMB, kalau nak senang online cimbclicks je kan :) Lepas tu, pastikan catat REFERENCE NUMBER (cimbclicks) atau CDM ID (resit deposit tunai) untuk isi borang jubah nanti.


Second boleh dah start isi Kajian Pengesahan Graduan dekat http://graduan.mohe.gov.my/v/ . Tak silap semester lepas ada seminar convo dan kakak hidayah ada sebut yang boleh isi kajian ni sehingga hari ambil jubah. WHY? Sebab hari ambil jubah nanti, kena sertakan resit pengesahan kajian dan borang jubah yang siap diisi, kalau tak buat lagi kajian tu,kelam kabutlah ko dekat kaunter jubah tu nanti hahahhaa, jadi buat awal-awal! Eleh ada 8 bahagian je weyy 30 minit dah siap sambil ko dengar lagu JB kikiki :D



Ini page yang korang akan jumpa dulu.


Lepas klik gambar atas, korang akan ke page ni, boleh mula dah~



Akhir sekali, korang akan diberi slip ini, print okay :)



Third, isi borang permohonan jubah konvo di SMP UPM. Jangan risau, kita yang dah grad ni still boleh masuk dalam SMP :) Pastikan saiz ko betul tau, kalau nak pilih saiz baik apply cepat supaya takdelah ko dapat random saiz nanti gelebeh je ambil scroll atas stage kan~ Nanti kena isi REFERENCE NUMBER (cimbclicks) atau CDM ID (resit deposit tunai) yang ko catat waktu buat pembayaran RM200 tau! 



Nampak tak ada slot isi saiz jubah?


Akhir sekali dapat borang ini, isi dan bawa pada hari ambil jubah okayss :)



And lastly; printkan semua borang yang ko dah isi dan bawa masa nak collect jubah convo! Ada dua slip ye kena bawa pada hari ambil jubah, jangan tertinggal atau hilang ye ! Tadaaa~ boleh hantar dobi jubah korang awalawal, basuh seterika kan,takde kelam kabut lepastu nak emosi tak tentu pasal pada hari konvo. Tak syok le emoemo kan :D 


Okay itu je nak share, untuk rujukan adikadik junior UPM yang akan konvo pada tahun hadapan, tahuntahun hadapan juga. Share le dengan sepupu sepapat kawan karib kawan biasa korang eh, supaya diaorang tak blur nanti hihii. Okay jaga diri jaga hati <3 p="">❤️


COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED