A short Getaway Ipoh tips (Tempat menarik dilawati Ipoh) ♥

23/11/2016; 03.30pm




Salam and hello everyone, I kept this entry in my draft because too many ideas keep flowing out from my busy head on what to share with uguys. Since some of my close friends DM and WhatsApp me privately and asking where they should visit here in Perak, so here let's share with others. First of all, WELCOME TO PERAK! ♥ Jadinya, kte listkan dekat sini mana yang kte pernah pergi je lah ye :) Just waze nama tempat, InshaAllah sampailah , senang je! Kalau ada yang nak add on your favourite places in Ipoh beside what I've listed here, please do so! Sharing is caring, gitew~



1) Tasik Cermin Gunung Rapat, Ipoh

Basically, it just a small place with several benches and pondok. Kecil sangat, kalau ramairamai orang tuju ke sana, mahu tak muat. Jalan ke Tasik Cermin agak mengelirukan, why I said so? Sebab ko akan terpingapinga tengah lorong hahahha. Kalau jalan yang ko ambil tu ada banyak timbunan pasir dan rumah kecil, betul lah tu! Ikut lorong macam mendaki tu, dan ko akan sampai ke kawasan tanah lapang. Terus parking and nampak gua, ko masuk dalam gua tu, hujung gua tu ko akan nampak cahaya jalan kebenaran ewahh hahaha. Hujung gua tulah, TASIK CERMIN! Ada tanya bayaran? Tak perlu bayar, free of charge! Cuma ko jangan nak mengada buang sampah jajan ko dekat situ eh, jentik dahi ko kang! 


Belakang kteorang tulah gua yang korang kena redah! :)









2) Lukisan 3D, Ipoh

Next, Lukisan 3D! Sepanjang lorong ini ialah lukisan yang AHMAZING! Seronok tengok gambargambar yang diaorg lukis ni, takyah le pergi waktu matahari terpacak atas kepala, berpeluhlah ko :') Have fun, happy snapping guys !










3) Masjid Muhammadiah Tasek, Ipoh

That day, sambil berjalanjalan eh dah masuk waktu. So we decided to search a rare mosque. Selalu dengar Masjid India kan? Ini Masjid Cina. As soon as we arrived, speechless sebab first time tengok, Macam dekat negara China giteww~ At first, macam teragakagak nak masuk, eh boleh ke? ke mualaf je boleh, lantaklah masuk je masjid juga kan kikiki. Alhamdulillah, rezeki sempat jemaah. YAY! Korang bolehlah datang sini tengok reka bentuk banggunan Masjid Cina ni.Dahlah cantik, pastu takde satu sampah pun. Sangat bersih ♥








4) Concubine Lane, Ipoh

Lorong ini berhampiran dengan Plan B. Lebih kurang concept Jonker Walk, Melaka. Kepada muslims, please read and take a good look on the ingredients if you want to try their food. Sebab sepanjang lorong peniaga cina. Ingat, Halalan Toyibban ♥ Happy snapping because it's such a nice place untuk tangkap gambar #ootd anda kikiki :)








5) Funtasy House Trick, Ipoh

This building is near to Plan B and Concubine Lane. You just need to walk! okay ini baru kena bayaran Rm10. Jangan risau kalau pergi sorang, sebab akan ada pekerja yang follow korang from the first time you entered the house until the end! Dia akan tolong tangkapkan gambar korang, janganlah rasa eh susahsusah je. No, memang kerja diaorang pun (macam kejam tapi betullah). Jangan lupa cakap terima kasih pula, berbudi bahasa sikit eh korang!
















6) Sekitar Jalan Panglima

Alangalang dah jalan situ, silalah panjangkan kaki anda untuk ronda sekitar. Ada banyak juga lukisan 3D. Selamat berjalan! 












7) Gunung Lang, Ipoh

Lastly, we went to Gunung Lang. Bayaran masuk Rm3 sebab ko akan naik bot keseberang sana. Best, plus that day hujan renyai  wuhhh! Ada beberapa buah rumah papan, ada air terjun (so sad hari tu takde hmm), ada kandang rusa dan burung unta dan ada taman permainan yay! hahahha have fun! Unlimited time, no worries! Ikut suka korang nak duduk situ berapa lama. Bot akan ulangalik untuk ambil penumpang, so chill :)




















Okay, thats all for today entry. Harap kepada yang berniat nak jalanjalan Perak, entry ini dapat membantu korang. InshaAllah, I'll share tempat makan best Perak pula  lepas ni. Stay tuned! Jaga diri, jaga hati ♥








COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED