Apply JPA?

27/09/2016; 06.16pm


Assalamualaikum hello... nampak tak macam excited macam ada berita gembira je? hahaha No, today I decided to share with uguys on how to apply JPA scholarship for degree. Ada beberapa kenalan tanya macammana kaktyra dapat JPA ye? So, its not a big deal to shared some info, kan :) Mana tahu rezeki korang tup tup dapat tajaan JPA, wow hampir RM5000 satu semester. amin~


First of all, keep updating on JPA PORTAL either the application is open. Sekali korang terlepas pandang, wuuu rugi tau! kalau rajin bookmark url jpa, tiap kali on lappy terus tengok portal JPA okayss :) Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih ehem kikiki keluar dah peribahasa yang lama tak diguna.. Then you can click on sponsorship and education and take a look in there what they have!






then you will see this, tengoklah apa yang patut ye :)




Truth to be told, kaktyra nasihatkan korang apply every semester sampai pastikan ko dapat biasiswa JPA ni. Walaupun dah masuk tahun akhir pun, apply je sebab nak kalau rezeki tup dapat ko boleh apply elaun untuk praktikal dan thesis. hah! kan berbaloi! senang hati ayahibu korang, dapat jimat duit untuk adikadik ko yang lain kan. Kaktyra pun nasihatkan adik sepupu apply every semester, and Alhamdulillah masuk semester 3 rezeki dia dapat~ kan bahagia tak terhingga :) kaktyra tumpang gembira and lega sebab dia dapat akhirnya! wehuuuu jangan membazir kay, simpan!


Alhamdulillah berkat biasiswa pihak JPA, macammacam kteorang dapat beli terutamanya lappy! yay! sebab dah 6tahun mini lappy bertahan and sampai satu tahap nak buat thesis menguji kesabaran kaktyra sebab asyik jammed! ommo orang tengah kusyuk baca journal boleh pula jammed! Ya rabbi, terus beli lappy baru guna duit JPA, lepas tu lappy biru kecik kesayangan kaktyra hantar pi format sebab dia tak rosak apa pun, macam baru tau kaktyra jaga siap tak buka plastik cover kau hihihi then ayahibu berebut nak guna sebab saiz kecik ringan senang nak bawa kehulur kehilir. ahhhh sayangnya lappy tu, banyak tau jasa lappy tu dari matrik sampai masuk degree tahun akhir tau :')


Okayokay sambung topik JPA, boleh dikatakan hampir satu kelas kaktyra dapat biasiswa JPA, seronok tiap semester mesti semua sokseksoksek tanya bila nak masuk duit ni, siap ada satu semester ni Allah swt nak uji (hambek ko, rasakan), hampir sebulan lebih tak dapat duit. Kteorang satu kelas pun bertungkus lumus mencari duit sendiri sebab taknak risaukan ayahibu masingmasing. Kteorang macam buat rombongan pi kerja dekat Restaurant, and paling best kteorang kerja shif Company karipap frozen dekat MTDC sebelah kolej. Kenangan wey, siap ada shif pagi petang siang tengah malam sampai pagipagi buta balik pukul 6 pagi lepastu panjat pagar kolej (ko jangan nak cerita dekat pengurusan kolej pula, kang popular pulak geng hakak :D) lepastu esoknya pukul 8pagi ko bayangkan ada test pulak, kteorang yang shif tengah pagi ni ada dua jam je nak mandi solat dan ULANGKAJI hahahahaha! wey rindunya bila ingat balik masamasa darurat tu :') So, kaktyracuma nak pesan yang korang yang dapat JPA nanti kena siapsiaga in case lambat masuk duit, yelah kadangkadang sebab UNIVERSITI lambat update result pada pihak JPA. Ko kena faham dik! hahahah okay itu je nak share hari ni, yang mana dapat JPA nanti roger kaktyra eh, belanje ah aiskem tong pak fu satu hihhi. Okay selamat makan petang~ jadi diri, jaga hati ♥♥♥ 



Kolej Serumpun (kolej 12, kolej 14,kolej 15, kolej 16), UPM

30/08/2016; 04.40pm






Assalamualaikum and hello! Siapa yang terima tawaran belajar ke UPM, sila angkat kening. eceh hihihi. Dengar cerita tak lama dah nak daftar dan hadapi hari hari berorentasi, kemas barang elokelok dan pastikan semua ada okays :) Untuk entry kali ni, kaktyra fokuskan kepada kediaman/bilik para pelajar Kolej Serumpun,Universiti Putra Malaysia khususnya intake baru sesi 2016/2017. Sorry tapi korang tak jumpa kaktyra dah sebab I'm graduated on last June! wuhhuuu tapi Konvo bulan 10 ni yay! Alhamdulillah, syukur~ 





Dewan Putra 2 yang akan diadakan pelbagai aktiviti, dan surau disebelah dewan je :)





Kaktyra tahu mesti junior akan terbayang macam-macam, kolej macam mana, bilik luas ke edok, cafe dekat ke edok kan kan kan? Jadi kaktyra baik hati dan rajin nak share dengan korang. Actually kaktyra akan bagi link je sebab kaktyra pernah update tentang ni dekat blog kolej last 2 or 3 years. lama dah, tapi macam ramai yang dok tanyatanya lagi tentang ni. Why not I shared again, right? Tak rugi air liur pun, kaktyra taip je sambil kunyah kerepek WONDERCHEESE yang adik kaktyra jual ni hikhik :) (sedapnyayaAllah- iniakandisharekemudian)









Simple je bilik tapi nak lagi cantik pandaipandai hias untuk naikkan mood study okays :) Macam kaktyra punya bilik, ada wallpaper and of course gambargambar penaik semangat (JBisamust) kikiki . Oh lupa! Tahniah adikadik yang dapat sambung belajar, tak kiralah dekat Universiti mana pun,okay? Yang paling penting, niat kena betul dan jangan lupakan keluarga ♥♥♥ Take care, jaga hati.





Claim Elaun Internship JPA?

23/07/2016; 03.30pm



Salam and Hello :) Do you want me to share with uguys on how to claim internship allowance?





COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED