name='author'/> Go Away.

SGShop Malaysia 10xRM100 shopping credit giveaway by Iman Abdul Rahim ♥

16/06/2017; 01.00pm




Hello and Salam Ramadhan untuk 10 malam terakhir, ya rabbi cepatnya masa berlalu :'( Ada ke yang mengejar 10 malam ni? Harap amal ibadah kita semua diterima Allah swt, amin  ♥  for today post, I decided to share a light topic, yelah kebelakangan ni kite asyik kongsi benda berat je. So hari ni kite chill join giveaway kak iman :) Mana tahu rezeki ramadhan, giteww~


Korang pernah tak beli barang China? Ala macam website taobao tu, hmm tahu tak betapa payahnya nak translate each and every chinese word in order nak beli barang dari website tu? menguji kesabaran keimanan dan ketakwaan wey! By now, ada website yang memudahkan kome semua membelibelah barangan China which is SGSHOPMALAYSIA! This website function as our personal shopper gitu, and harga masih murah berbanding pasaran malaysia kini (this is what I love to heard, actually ♥)


Since kak iman baik hati buat giveaway SGSHOP, kite pun naklah join! Nak shopping raya!! What will I get if I win RM100 shopping credit? hmmm banyak sangat dah dalam kepala ni :') So here I list some of things yang sangat comel menarik tertarik boom :D


First thing first, this cute daisy bag caught my eyes since I'm daisy fan ♥ korang boleh scroll instashop yang jual this kind of bag, mahai wey! And SGSHOPMALAYSIA save our money! Nakkkkk :O


Second, I'm kind of pengumpul bajubaju comel juga! Sekarang trend baju ni tengah 'in' kan? (kitepunterpengaruh) Murah kan? Rm20. ko dah kenapa SGSHOP jual murahmurah hmmmm

Dah lama cari cardigan, so I would like to purchase two or three colors! Tolonglah faham, color dia comelcomel wey, pink pun lembut je, pastu ada beberapa helai warna pastel, KO DAH KENAPA!




If you wonder what I would like to purchase at SGSHOPMALAYSIA website, I can't list all of them here, because too many to list (LOL athirah!) So, kak iman pleaselah faham kenapa kite nak RM100 shopping credit sgshop ni, nak shopping raya kak iman. Boleh nangis depan lappy ni dok scroll their items yang murah macam nak bagi percuma hmmm. Last but not least, I HOPE I WIN ♥ (After all semua ni rezeki, so jangan gaduh cari kite nak gusti. chill eh korang) 


Thanks for reading my annoying post regards this ahmazing SGSHOPMALAYSIA website, jum join ramairamai tapi takyahlah korang join :') nanti tipis peluang nak menang hohoho. okay bye, jaga diri jaga hati ♥







Claim Elaun Praktikal JPA...

21/04/2017; 02.30pm









Assalamualaikum wehuuu ada orang tak ni? kikiki it's has been a while since I update my blog kan, sorry nak biasakan diri dengan new environment macam I'm still in lag phase giteww :') hihi so I did saw on my blog statistic and most of you were looking at my JPA internship allowance. Sorry I didn't post anything there because I thought nobody want that post since no comment or question at all hahahah :D After looking at that post number visited, I decided to share dengan adikadik semua (wuu seronoknya, macam wow ramainya adikadik kite) :')


How your internship experience so far? Best kan? walaupun macam penat, jadi kuli, kena buli but hey you got new experience compared to others, right? Please be positive, people hmmm :D Jadinya sekarang dah habis praktikal kan? Esok start kelas ke cane? hahahah Kalau batch kiteorang dulu, habis praktikal hari Jumaat, cuti sabtu macam biasa and sibuk kemas barang then ahad balik kolej nak daftar semester baru fuhhhh penat wey nak angkut barang ke tingkat empat hmmm kenangan betul! 

So kalau dah chill,bolehlah start apply claim intern dari JPA. Kite listkan syarat-syarat dekat bawah, and please read carefully jangan tinggal even one point! Tak leceh pun, sebab dokumen yang JPA minta senangsenang dan dalam beberapa minggu je (InshaAllah) , pap pap pap dah masuk dah duit claim korang. Please take note that elaun intern JPA RM15/ HARI (TIDAK LEBIH 3 BULAN) Untunguntung masuk sekali duit semester RM5000 tu wow wow wow AKU KAYA! :)




Syarat-Syarat ;
🌸 Tuntutan dibayar berdasarkan hari tidak termasuk hari cuti awam/umum;
🌸 Jarak antara IPT/rumah kediaman dengan tempat latihan melebihi 25 km mana yang terdekat;
🌸 Tempoh latihan tidak melebihi 3 bulan (tidak termasuk hari cuti awam/umum); dan
🌸 Latihan diwajibkan bagi tujuan menamatkan kursus pengajian.





DOKUMEN-DOKUMEN PENTING CLAIM ELAUN PRAKTIKAL JPA:





1) Borang tuntutan elaun praktikal (tekan sini)





2) Punch card & pengesahan kehadiran (pihak supervisor internship)




3) Approval sheet  (surat tawaran dari pihak Universiti/tempat praktikal)













Pastikan semua maklumat lengkap dan sahih tau, baru berkat eceyyy :) Pengalaman dulu ada je yang apply walaupun DAH DAPAT ELAUN DEKAT TEMPAT KERJA, but still diaorang dapat elaun JPA. I don't know why, nak cakap tamak rezeki, macam berkat ke sampai double kot dia dapat elaun?? Bukan busuk hati ke apa, but korang dah besar kan, dah nak habis degree pun, so fikir sendiri okay ~ Its up to uguys after all.


Macam mana nak hantar? kte nasihatkan kalau korang nak selamat dan cepat, lebih baik hantar by hand ke pejabat JPA di Putrajaya. Boleh guna waze/ google map, so no worries :) Tapi bagi yang jauh di perantauan, bolehlah poslaju ke JPA/ hantar ke BHEP universiti. tapi pastikan korang selalu update dengan pihak JPA tau, please rajin sikit! (jentik kang dahi tu kang biar otak jadi produktif) Senang je kan? benda simple takyah nak stress stress pastu nak emosi nak marah orang lain pula,motif sangat ko ni kan! kalau tak faham juga boleh tengok SINI. Okei itu sahaja, ada apaapa soalan, boleh tanya kte okei~  jaga diri jaga hati 





JABATAN PERKHIDMATAN AWAM, MALAYSIA
BAHAGIAN PEMBANGUNAN MODAL INSAN
ARAS 5, BLOK C1, KOMPLEKS C
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62510 WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA
MALAYSIA
(u.p.: Unit Pengurusan Biasiswa Latihan Sebelum Perkhidmatan)

Emel: bayaran.bmi@jpa.gov.my





Nasi Ayam Bazar Bulat / Fuziah @ Ipoh, Perak ♥

04/02/2016; 02.15 pm








Assalamualaikum and hiiiiiiii!  (can you feel the excitement?😆) Another food sharing at Perak wehuuu. Okay kali ni kite nak kongsi tempat makan yang kite dan family pergi sejak kiteorang kecil comelcomel sampai sekarang masih comelcomel. It's Nasi Ayam, people! Siapa yang tak suka nasi ayam wey, memang rugi. Nama restoran ni Nasi ayam fuziah tapi kiteorang panggil nasi ayam bazar bulat. sebab duludulu ada bazar berbentuk bulat near to this restaurant but now no more, dah naik banggunan bertingkat Octagon dah hmmm. From the picture below tu nampak tak signboard kuning tu, the restaurant look simple je kan (korang takyah nak raguragu, ini kedai muslim halal) but tiap kali kiteorang datang nak makan/bungkus mesti padat dengan pelanggan wiwiwiwi nampak betapa hebatnya nasi ayam ni :)






Ibu tutup mata pun masih cantik, cane tu :')






As you can nasi dia penuh kot satu pinggan, memang boleh kenyang sampai malam. Ayam, sos, cili kicap semua ada, tak kedekut pun :') Memang kalau kiteorang keluar Ipoh dan macam dah blur tak tahu nak makan mana, terus datang sini.


Ayah/Ibu: Okay, kerja dah settle. Nak makan mana ni? mesti lapar kan?
Anakanak: *entah**taktahu**ikutlah ayahibu nak makan mana**krik krik*
Ayah/Ibu: Dah semua tak tahu makan mana, bazar bulat jelah, senang!
Anakanak: Okay!


Takyah fikir dah nak tengok menu ke, terus order nasi ayam hahahha puas hati! Harga boleh tahan lah, tak silap Rm5 satu pinggan :D Kalau korang datang Ipoh dengan kawankawan/family dan korang lapar teruk lepas jalanjalan satu pekan Ipoh, boleh cuba Nasi Ayam Bazar Bulat, okayss? Takkan nak makan dekat mall je, bosan lewls hmmm bukan selalu datang Ipoh, baik try bendabenda selain yang korang selalu makan kan kan :) cadangan je, chill ah jangan nak mengamuk hahahhaha 😂 Nanti kite listkan alamat dan operation hour dekat bawah, in case korang nak try ke. kalau nak senang waze je kot :) Okay itu je, selamat hari sabtu! Jaga diri jaga hati 




Nasi Ayam Bazar Bulat / Nasi Ayam Fuziah
Jalan Mustapa Al-Bakri
Ipoh 30300, Malaysia
Isnin - Ahad; 12 tengahari - 8.00malam





COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED