name='author'/> athirahlani

Pelajar Ijazah Sarjana Muda (Degree) di UPM :)



11/08/2017; 12.35 pm







Assalamualaikum hi semua, left less than a month for you guys nak daftar degree dekat UPM kan? So here I share some important post from previous entry waktu jadi admin blog kolej 16, UPM (kenangan sangat bila taip cenggini hahahahah) yang penting kena credit diri sendiri dan farah liyana dan shaf sebab rajin juga update entry yang sangat bermanfaat untuk adikadik yang baru nak daftar!♥  (we know the curiosity level of adikadik semua, so no worries okay) 








1) Macam mana nak ke kolej serumpun (kolej 12, 14, 16), UPM?
              Klik --- > SINI < ---<--- nbsp="" p="">
(this entry credit to farah liyana for her effort siap lukis college plan guna paint software gigih tak gigih seorang farah ni, hihik the struggle is real )








2) Macam mana suasana orientasi kolej dan universiti untuk UPM?
              Klik --- >SINI < ---<--- nbsp="" p="">
(this entry credit to shaf for her amazing pictures dalam entry tu, tehee)








3) Ikrar angkat sumpah universiti, UPM?
             Klik --- > SINI  < ---<--- nbsp="" p="">
(this one, memang struggle betul sebab update this entry waktu cuti semester, and baju pula dekat stor kolej. So I decided to use my mom and daddy's clothes instead hahaha, good job dear self!)








4) Kolej Serumpun macam mana rupenye?
             Klik --- > SINI  <--- ---="" nbsp="" p="">


(ini beshe beshe je, my own entry so macam dah berkurun.)









Any questions berkaitan UPM? Boleh tanya kite hihihi saya sedia menjawab segala pertanyaan adikadik. That's all for today entry! See yaaa , Take care, jaga hati      












Pasar borong Selangor, Seri Kembangan ♥

01/08/2017; 02.00 pm




Assalamualaikum, hi semua! Hari ni nak buat entry macam orang dewasa sikit hikhik. I decided to share my experience at Pasar Borong Selangor and how we spent! I went there since last 4 month  (april) sejak dah duduk rumah sewa dekat dengkil. I stay with my sister and brother in law, so kiteorang nak jimat cermat amalan mulia (the truth is duit lebih boleh shopping benda lain hahahahah) dengan rajinkan diri ke pasar borong two times a month! Macam beli stock cukupcukup untuk dua minggu lepas tu baru restock. And the outcome? Memang jimat habis! 


How we found Pasar Borong Selangor? Macam biasa En Google sangat membantu! kiteorang google pasar paling hampir dengan dengkil and pasar borong selangorlah paling dekat (padahal sejam pergi balik in total wey hahahah) Selalunya kite dengan akak kite je pergi around 9am in the morning, tak pergi awalawal pun sebab malas :) But if and only if my little sister ada dekat dengkil, my BIL akan tagging along sebab dia excited nak pergi pasar and balik je pasar senyum puas hati sebab seronok hahahah amendalah (that so like him pun!)



Some of things that we bought (before sort out)



Everytime akan sorted everything untuk makan tiap hari. So satu plastik tu memang cukupcukup sehari punya lauk :)




Oh! lupa nak inform that there're fee for parking :) Just RM1, so chill kay~




So for now, we just moved in to our new place at Kajang. And baru sekali je pergi pasar borong, dalam 20 minit je (yay dekat dari dengkil muehheheh)! Tengah tunggu supermarket belakang rumah ni siap, baru boleh decide nak beli dekat sini je ke atau still ke pasar borong, kalau sini lebih kurang je harga baik sini je borongnya kan? :)


Anyone area Selangor yang masih terumbang-ambing barangan basah dapur tu, silalah ke pasar borong selangor. Boleh rambang mata tau! Macammacam jenis ikan ado weyyy dan boleh jakun (especially my BIL, semua ikan first time tengok hmmm) Till then, take care, jaga hati ♥♥♥♥♥











KOMPLEKS PASAR BORONG SELANGOR

 Lot 49053, Jalan Putra Permai,
 43300 Seri Kembangan,
 Selangor Darul Ehsan

 No. Telefon : 03 89428004
 No. Faks : 03 89421004






Dapur Mama, Bangi Selangor ♥

26/07/2017; 10.30am






Assalamualaikum hi dah habis dah bulan syawal tahun ini (sempat puasa enam ke kome?), kaktyra nak sembang fasal makanan lagi yay! hihihi Siapa orang Pahang sini? Belajar dekat Pahang? Mesti tahu Nasi kukus Mama dekat Teluk Chempedak, kan? Adik kaktyra study KPMIM, so every semester akan hantar dia pi KPMIM dari UPM, tengok betapa gigihnya seorang kakak memenuhi kehendak adik sorang ni! Kadangkadang duduk Kuantan satu malam sebab penat drive and laa akan bawa kami pi makan nasi kukus mama tu. Ayahibu pun suka tau sebab pedas dan sedap! Tiap kali datang Kuantan mesti ayah tanya laa "jum makan tempat nasi sambal pedas yang ayah suka tepi hotel tuuu"  hahaha detail kot ayah mention tiap kali sama je :'D yummih~ 


Tapi since 2016 (tak silap) dah takde dah nasi kukus mama dekat situ sebab kaktyra dengan kawankawan pi pahang untuk #THEGIRLSMARKTHEMAP, and sedih yang amat sebab kempunan nak makan :( But luckily, sebelah hotel kiteorang duduk that time ada "nasi kukus my mama"! Ya Rabbi, rasa macam nak tidur situ je walaupun hotel sebelah kikiki :D Then apa lagi, bawa kawankawan pi rasa, and diaorg pun suka (licin tinggal tulang je wey). Kira macam kawan pun dah approve lah nasi kukus my mama ni! 


For now, laa dah habis belajar dekat KPMIM. And kadangkadang kempunan nasi kukus mama, terbayang ayam panaspanas dengan kuah dan sambal pedas dia hmmm and guess what? Awal tahun ni 2017, Dapur mama dah ada dekat bangi! Dekat dengan tempat stay sekarang wey :D Macam mana tahu? Social Media of course! One day, laa call me just to make me aware that Dapur Mama ada dekat bangi! Siap bagi landmark satu baris dengan ayam penyet wang solo kedai hijau hahahah! Pastu suruh kite singgah beli before balik rumah. Gigih tak gigih budak tu siap call just to inform that one 'so important' news :D So untuk menjadi seorang kakak yang prihatin akan keperluan adiknya itu, I went and bought 4 set of Nasi Kukus. The price is different when compared to Nasi Kukus My Mama, but the taste sama je weyy! SEDAP!


Tempat selesa siap ada air-cond one side of the restaurant! sesuai untuk yang bawa anak-anak.


Macam biasa, boleh pilih nak ayam bahagian favourite ko yas!


Taraaaa! 


Okay, dah terliur ke tu? Warga Bangi sekalian, boleh cuba lepas tu share dengan kaktyra, suka ke tidak :) Nanti kaktyra share details Dapur Mama, in case korang nak waze ke kan :) Selamat mencuba! Jaga diri, jaga hati 




Dapur Mama, Bangi
No. 43A, Jalan 3/69, Seksyen 3, Selangor, 43650 Bandar Baru Bangi, Malaysia
+60 12-631 7846





COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED