Apply JPA?

27/09/2016; 06.16pm


Assalamualaikum hello... nampak tak macam excited macam ada berita gembira je? hahaha No, today I decided to share with uguys on how to apply JPA scholarship for degree. Ada beberapa kenalan tanya macammana kaktyra dapat JPA ye? So, its not a big deal to shared some info, kan :) Mana tahu rezeki korang tup tup dapat tajaan JPA, wow hampir RM5000 satu semester. amin~


First of all, keep updating on JPA PORTAL either the application is open. Sekali korang terlepas pandang, wuuu rugi tau! kalau rajin bookmark url jpa, tiap kali on lappy terus tengok portal JPA okayss :) Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih ehem kikiki keluar dah peribahasa yang lama tak diguna.. Then you can click on sponsorship and education and take a look in there what they have!






then you will see this, tengoklah apa yang patut ye :)




Truth to be told, kaktyra nasihatkan korang apply every semester sampai pastikan ko dapat biasiswa JPA ni. Walaupun dah masuk tahun akhir pun, apply je sebab nak kalau rezeki tup dapat ko boleh apply elaun untuk praktikal dan thesis. hah! kan berbaloi! senang hati ayahibu korang, dapat jimat duit untuk adikadik ko yang lain kan. Kaktyra pun nasihatkan adik sepupu apply every semester, and Alhamdulillah masuk semester 3 rezeki dia dapat~ kan bahagia tak terhingga :) kaktyra tumpang gembira and lega sebab dia dapat akhirnya! wehuuuu jangan membazir kay, simpan!


Alhamdulillah berkat biasiswa pihak JPA, macammacam kteorang dapat beli terutamanya lappy! yay! sebab dah 6tahun mini lappy bertahan and sampai satu tahap nak buat thesis menguji kesabaran kaktyra sebab asyik jammed! ommo orang tengah kusyuk baca journal boleh pula jammed! Ya rabbi, terus beli lappy baru guna duit JPA, lepas tu lappy biru kecik kesayangan kaktyra hantar pi format sebab dia tak rosak apa pun, macam baru tau kaktyra jaga siap tak buka plastik cover kau hihihi then ayahibu berebut nak guna sebab saiz kecik ringan senang nak bawa kehulur kehilir. ahhhh sayangnya lappy tu, banyak tau jasa lappy tu dari matrik sampai masuk degree tahun akhir tau :')


Okayokay sambung topik JPA, boleh dikatakan hampir satu kelas kaktyra dapat biasiswa JPA, seronok tiap semester mesti semua sokseksoksek tanya bila nak masuk duit ni, siap ada satu semester ni Allah swt nak uji (hambek ko, rasakan), hampir sebulan lebih tak dapat duit. Kteorang satu kelas pun bertungkus lumus mencari duit sendiri sebab taknak risaukan ayahibu masingmasing. Kteorang macam buat rombongan pi kerja dekat Restaurant, and paling best kteorang kerja shif Company karipap frozen dekat MTDC sebelah kolej. Kenangan wey, siap ada shif pagi petang siang tengah malam sampai pagipagi buta balik pukul 6 pagi lepastu panjat pagar kolej (ko jangan nak cerita dekat pengurusan kolej pula, kang popular pulak geng hakak :D) lepastu esoknya pukul 8pagi ko bayangkan ada test pulak, kteorang yang shif tengah pagi ni ada dua jam je nak mandi solat dan ULANGKAJI hahahahaha! wey rindunya bila ingat balik masamasa darurat tu :') So, kaktyracuma nak pesan yang korang yang dapat JPA nanti kena siapsiaga in case lambat masuk duit, yelah kadangkadang sebab UNIVERSITI lambat update result pada pihak JPA. Ko kena faham dik! hahahah okay itu je nak share hari ni, yang mana dapat JPA nanti roger kaktyra eh, belanje ah aiskem tong pak fu satu hihhi. Okay selamat makan petang~ jadi diri, jaga hati ♥♥♥ 



148 comments

  1. Lepas submit borang perjanjian berapa lame ek jpa nk kreditkn ke bank kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya semester yang kte dapat tawaran JPA, tak dapat lagi. InshaAllah next semester akan kredit almost Rm11000 for last and current semester. Seronok!

      Delete
  2. Jpa akan bayar yuran terus or kita bayar sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Farah :) kita kena bayar sendiri dekat bendahari universiti. Just isi borang bayar yuran dan bagi kad. tak perlu keluarkan duit dari bank islam :D

      Delete
  3. Hi awak, saya nak tanya. Since awak dapat jpa semester 3 kan, dia kreditkan tak 2 sem yang lepastu tu ? ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi delila :) application approved by semester 1, masuk semester 2 terus masuk rm10000 sekali semester yang di approved hihihi :)

      Delete
    2. macam kes saya, dia tak bagi dua sem sebelum tu. Is it normal kes cmni? saya kena call mereka ke tanya kenapa tak diberi? Now sy dah kat sem akhir. Boleh claim lg ke?

      Delete
  4. Assalamualaikum saya dpt tawaran jpa peringkat diploma tapi duit dia mmg masok lambat ehh ? Sebelum start sem ke selepas start , saya sem 2 skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak, dah dapat surat rasmi dari pihak JPA ye? mulai semester berapa akan dapat? selalunya selepas pelajar ptptn dapat duit tiap semester baru JPA kredit ke kita pula. kena selalu tanya budak ptptn hahahah

      Delete
  5. Hi assalam.. Saya dah hantar borang perjanjian bulan 10 yang lepas... Agak2.. Berapa bulan ea nk kena tunggu duit jpa masuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam awak :) kalau ikut surat perjanjian bila tarikh kredit duit?
      Tapi ikut pengalaman kami, misalnya hantar borang perjanjian semester ini, siap diproses dan akan dikreditkan pada semester depan. terus masuk Rm10000 :)

      Delete
  6. Assalammualaikum, hi sis! Nak tanya sikit boleh? Jika seblm ni pinjam ptptn then dpt tawaran jpa lps tu dah terminate ptptn dah, jpa akan bayarkan hutang kita dengan ptptn ke? Atau kita kene bayar sendiri lepas habis belajar nanti? Btw Thanks for the entri!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam hi awak (nada excited lagi ni hikhik)

      tanya banyak pun boleh :) awak kes macam kite, dulu kite dapat pendahuluan ptptn rm1500 tu macam untuk bayar yuran ke beli keperluan sebelum mendaftar! masuk je semester pertama dapat JPA, alhamdulillah.

      tapi kredit masa semester kedua, jadinya rm10000 tu kite langsaikan hutang ptptn dapat 15% sebab bayar habis zero!

      nasihat kite kan, better awak bayar semua hutang ptptn sebelum habis belajar. so that nanti grad tak fikir hutang dah hihihi

      and yes, kite kena bayar sendiri, JPA tidak akan bayarkan ye! okay tak? faham tak? hhiii

      Delete
  7. hai akak ;) kalau nak apply sem 2 tu biasanya bulan berapa eh dia bukak? lepastu apa nama biasiswa yang nak tekan dalam portal jpa tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak :) kite tak sure exact date untuk apply JPA. Tapi awak kena selalu aware dengan portal JPA :) Biasiswa dalam negeri tak silap

      Delete
  8. Assalamualaikum awak, dalam permohonan jpa dia ad cakap, baki pengajian kene 18 bulan, saya nak tanya, selalunya satu semester berapa bulan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, maaf lambat reply.

      satu semester 6 bulan je awak :)

      Delete
  9. Salam akak.. nk tnye kl kita apply utk JPA nie, nnt dia akan sruh kite gi interview x? kl kena gi interview tu soalan apa yg dia tnye ye ? Mekasihh! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hi awak, buat masa sekarang takada lagi interview. Just apply online. sebab tu jangan putus asa! kalau tak dapat, apply lagi sampai dapat hahahahah

      Delete
  10. Hi kak!kalau dpt biasiswa ni,kita kena kerja dgn kerajaan ke kalau nk jadikan dia biasiswa?atau diorang memang bagi duit tu dkt kita terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak :) kalau ikutkan perjanjian, kita kena berkhidmat dengan kerajaan. Tapi depends, kalau ada rezeki akan dipanggil, kalau tak ada rezeki cuba cari swasta :)

      Delete
  11. Hi akak. Nak tanya kalau apply biasiswa jpa sem 2 lepas tu lulus untuk sem 3 nanti duit akan masuk pada sem 3 juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak, dia ikut tarikh kelulusan. kiranya awak akan start dapat duit dari semester 3. Tapi tak exact semester 3, kadangkadang semester 4 dapat gedebuk 2 kali ganda :)

      Delete
  12. Hi akak. Nak tanya kalau apply biasiswa jpa sem 2 lepas tu lulus untuk sem 3 nanti duit akan masuk pada sem 3 juga ke?

    ReplyDelete
  13. Hi kak, boleh ke kalau kita apply jpa, ptptn dan ppbu sekaligus? dan kalau dapat salah satu, boleh ke cancel yang lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak :) boleh cuba je semua, kita tak tahu rezeki melekat dekat mana. Waktu diluluskan akan dapat perjanjian, waktu tu baru awak decide nak yang mana, okay?

      Delete
  14. Salam akak, nak tnya kalau nak mntak biasiswa jpa pointer kena dpat brapa? Kiranya kita boleh start mntak jpa dari sem 1 ka lepas keluar result?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak :) Tak silap kite 3 dan ke atas. Dari semester satu boleh apply dah, awak guna result sebelum masuk degree (diploma/asasi/matrik) okay? moga ada rezeki awak!

      Delete
  15. Kak , nak tanya pointer utk jpa ni memang kena 3.0 ke ? Kalau dapat kurang 3.0 nanti dermasiswa tu kena tarik balik ke? Jpa dermasiswa ni kena bayar balik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye awak, kena pointer sepanjang pengajian atas 3. kalau salah satu semester dapat bawah 3, kena bagi surat tunjuk sebab. lebih dari 3 kali pointer kurang 3, akan terminate perjanjian.

      Tapi kite tak pasti perjanjian baru JPA. Sama ada macam ptptn ada % atau tidak :( Waktu akak takde bayar separuh ke apa, memang biasiswa (ditaja) 100%. Alhamdulillah hiho

      Delete
  16. hai akak. kalau dapat jpa pada sem 3 (otw) tapi masih ada ptptn. ptptn untuk sem 3 pula dah masuk. so kita kena bayar ptptn sem 3 tu. kalau tak bayar, akan clash dgn jpa. betul ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak, wow ayat awak buat akan berfikir(eceh) ahhahaha. Hah betullah tu, kalau ada rezeki awak semester 3 dapat JPA, pergi terus langsaikan hutang PTPTN. Boleh dapat diskaun PTPTN kalau bayar lamsam hihihi.

      tak silap dalam perjanjian, kite tak boleh terikat dengan manamana bantuan dah :)

      Delete
  17. Hi!! Nak tanya sikit. JPA dah luluskan permohonan saya pada 30/8/2018. Tapi tarikh last hantar borang perjanjian tidak dinyatakan so bila kena hantar..selalunya brp minggu diberi utk settle semua tandatangan etc? Dan mcm mana nak hantar borang itu.. Pos/direct?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, boleh marilah tanya hihihi :) wow tahniahhhh! aku kaya! hahahahahahaha

      tak silap selalunya dalam masa sebulan atau kurang untuk hantar borang perjanjian, lagi cepat lagi bagus awak!

      better by hand, pergi putrajaya. Tapi kalau jauh, poslaju je lah. Berdoa takde masalah sepanjang proses poslaju tuuuu hihii

      Delete
  18. Ade interview ke untuk jpa ni sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepanjang pengetahuan, tak pernah ada interview untuk undergrad. :)

      Delete
  19. Salam. Nak tanya. Pembatalan ptptn tu buat selepas borang perjanjian dihantar atau sebelum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam :) better buat after siap semua berkaitan JPA. And lagi bagus bila awak dah dapat elaun terus pergi ptptn pergi bincang nak bayar full ke half ke cane :)

      Delete
  20. Hai akak,nak tanya sikit hehe.sy dapat tawaran biasiswa JPA sem 5(tahun 3)since sy ada 8 sem,biasiswa JPA akan cover sem 1-4 ? Thanks��

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak :) sorry tak cover semester 1-4. hanya bermula semester tawaran JPA, okay?

      Delete
  21. Salam.nak tanya,lepas habis belajar kita kena kerja dengan kerajaan kan kalau under biasiswa JPA? Kita yg kena cari kerja under government atau sebaliknya?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak ;) lepas habis belajar, awak kena isi borang tamat pengajian dan SPA. dari situ pihak JPA akan aware sama ada awak sambung belajar/bekerja/menganggur. InshaAllah ada rezeki dapat panggilan SPA. Kalau takde rezeki awak boleh cari kerja lain dulu (tak semestinya kerajaan, okay) :)

      Delete
  22. Salam akak, saya dpt jpa sem 3 theb saya nak tanya duit for sem 3 ni dpt tak? Atau dia transfer ke sem depan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam awak :) kalau ikutkan pengalaman kite, pihak JPA akan bawa ke semester hadapan, gedebuk rm10000! sebab proses penerimaan dokumen dan sebagainya ambil masa plus ramai gila yang pihak JPA kena proses. So marilah bayar hutang yang ada next semester hahahahah

      Delete
  23. Salam akak, saya dpt jpa sem 3 theb saya nak tanya duit for sem 3 ni dpt tak? Atau dia transfer ke sem depan?

    ReplyDelete
  24. Hi salam, nak tanya masa matikan setem tu kena sama tarikh dengan tarikh cop penjamin/saksi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini yang kita jumpa dari dokumen pihak JPA

      "Pastikan tarikh perjanjian sama dengan tarikh setem hasil dimatikan. Tarikh mematikan setem di setiap salinan Perjanjian hendaklah sama"

      bukan tarikh dan cop penjamin atau saksi tetapi tarikh yang awak tulis dekat borang perjanjian.

      boleh tengok dekat sini (https://biasiswa.mohe.gov.my/MyBrain15/v2/doc/BORANG/PANDUANMENGISIPERJANJIAN.pdf)

      Delete
  25. Salam nk tanya. Sy bru shj dpt JPA akhir bulan 8 ni.( Alhamdulillah) N next week sy nk start masuk sem 3 so dlm mggu tu bru hantar surat perjanjian. Jd duit JPA sem 4 bru dpt kan? Mksudnya yuran dan semua bnda lain kena tanggung sndiri utk sem 3 ni? Tnya just in case nk prepare duit sbb sy xambil ptptn �� N thank u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak, alhamdulillah seronokkan? Besar kemungkinan begitulah, akan masuk semester 4. Jadinya memang awak kena tanggung semester ni dulu, kalau rezeki pihak JPA proses cepat gila dokumen korang wow! memang boleh dapat semester ni. Selamat dapat rm10000 hihihi

      Delete
  26. Salam awk ! borang perjanjian serahan dy 8 october ni . agak2 dlm sem ni jgk ke biasa dpt ? hee tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak, kalau ikutkan kiteorang dulu memang dibawa ke semester hadapan :)

      Delete
  27. hai and assalamualaikum. awak kita dapat dermasiswa jpa lepastu dah tekan terima. kiranya dah memang sah saya dapat ke biasiswa ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi salam awak :) alhamdulillah! a'ah sah dapat cuma pastikan awak hantar semua dokumen secepat yang mungkin okay :)

      Delete
  28. assalamualaikum,saya nak tanya,kebiasaannya kalau pointer 3.5 above atau 4.00 kan mmg ada peluang cerah ke nak dpt biasiswa ni?saya belom mohon lagi biasiswa jpa,sbb taktau boleh pakai result asasi.so if saya nak apply jpa ni,saya kene tunggu untuk apply next year la kan?

    ReplyDelete
  29. slm,saya nak tanya,kalau dapat pointer 3.5 above or 4.00 kan,mmg akan ada peluang cerah ke nak dapat biasiswa jpa ni?before this i don't know that i can apply by using my foundation result,so for the next,i need to wait until the next application next year?i still in sem1.

    next,[tulis malay pulak :)],biasiswa jpa ni ada fokus pada apa2 bidang pembelajaran tak untuk diberi biasiswa tu,contoh nya dia beri keutamaan pada pelajar di bidang sains kesihatan atau pengurusan and etc?...lps kita apply,berapa lama nak tunggu untuk confirmation?kalau berjaya dia akan emel ke?kalau x berjaya mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hi anis :)

      1) yes, boleh apply guna result asasi/matrik/stpm
      2) Kalau terlepas pandang semester 1, no worries boleh apply next semester guna result semester 1
      3) Tentang fokus JPA untuk biasiswa pula, dari previous info/ batch . YES every year different study area JPA focus. Tak silap this year and last year ramai budak based IT yang dapat JPA. Tapi jangan putus asa! apply je okai :)
      4) for confirmation/results application, boleh check website JPA akan announce bila boleh check result :) PLEASE AWARE!

      Delete
  30. hai and assalammualaikum, saya nak tanya. saya dapat dermasiswa jpa tpi at the same time ptptn saya dah diluluskan so saya perlu batalkan permohonan ptptn tu ke? atau mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam hi effa :)

      awak boleh pergi ke pejabat ptptn untuk batalkan pinjaman. Takpun awakboleh cuba call ptptn tanya bagaimana proses selanjutnya :)

      Delete
  31. Salam, sye nk tnye, saya apply jpa masa sem 2, tpi sya lulus jpa mse da nk masuk sem 3. Lepas penyerahan dokumen tu, bila duit bole dapat? Tq

    ReplyDelete
  32. Salam, sye nk tnye, saya apply jpa masa sem 2, tpi sya lulus jpa mse da nk masuk sem 3. Lepas penyerahan dokumen tu, bila duit bole dapat? Tq

    ReplyDelete
  33. Hi sis. Nak tanya, dlm jadual kadar bayaran tu kan, dia state that yuran for sains dia akan bagi rm 1200 (setahun), meaning rm 1200 to cover both sem punya yuran pengajian lah ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak :) a'ah, nanti ever semester awak boleh check berapa yang JPA peruntukkan untuk sara diri, yuran dll

      Delete
  34. Hai..sy mohon jpa wktu sem 2..dn dpt result sem 3..dh bwt pnyerahan dokumen prjnjian..bila eh jpa kreditkn duit ke bank kita? sbb hri tu pgawai jpa ckp kmi akan dpt duit utk sem lpas dn current sem..mksudnya dpt yg sem 2 dn sem 3..agak2 bln brp dpt eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, paling lewat pertengahan semester kot? saya pun tak pasti, sorry!

      Delete
  35. Assalamualaikum, saya nak tanya. Tarikh penyerahan dokumen perjanjian 16/10/2018 ni.(sya apply sem 2) skrg semester 3. Agak2 bile tempoh duit Jpa akn d kreditkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, InshaAllah pertengahan semester. Tapi nak lebih info better awak berurusan dengan pihak JPA :)

      Delete
    2. kalau boleh saya tahu,bila awak apply ye?

      Delete
  36. Assalamualaikum sis, nak tanya sikit ni huhu. Biasiswa jpa ni dia bagi duitnya ansur ansur setiap bulan ataupun setepek terus dapat untuk satu sem itu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam awak :) akan dapat segedebuk rm5200 awal semester! so boleh bayar yuran dan penginapan terus satu semester,okay?

      Delete
  37. Salam. Sy dpt tawaran pd semester 5 dan total pengajian sy sehingga sem 6 shj. Tapi tempoh tajaan sy 18bulan. Kalau ikutkan mmg sy dpt rm10k tapi kes ni dlm perjanjian 18bulan. Bagaimana sy nak selesai masalah ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hi :) oh kiranya awak ada lagi 12 bulan kan nak habis pengajian? tak silap saya , yang 18 bulan itu hanya range. Which means, in case awak kena repeat ke cane, so JPA akan tanggung lagi 3 bulan extra je. Kalau tamat pengajian next semester seperti yang dirancang (Alhamdulillah tak yah extend hihihi). Faham tak? hihi

      Delete
  38. Saya nk tanya. Sye dpt jpa. Da hanta dokumen 16/10/18. Kire ny saye memang da komferm dpt jpa ke?? Da bole ke stop kn ptptn? N bila duit masuk? Sem ni ke sem depan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak, memang confirm awak dapat biasiswa JPA kalau dah dapat dokumen perjanjian semua tu. so no worries okay :) InshaAllah semester ni dapat duit ye!

      Delete
  39. assalamualaikum akak ">"...jpa ada bukak permohonan biasiswa ke,,bukan ke biasanya jpa akan bukak pada sekitar bulan mac

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam adik hikhik :) sekarang tak buka dah sebab baru announced result bulan lepas :) tunggu next year okay!

      Delete
  40. mcm mna nk brhubungan direct dgn jpa eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. either awak pergi terus ke pejabat JPA dekat Putrajaya atau gigihlah awak call (sebab selalunya tak akan angkat :()

      Delete
  41. hi..jpa da lulus biasiswa sem3...nak tahu jpa akan kreditkan untuk berapa sem...semua 8 sem..tawaran jpa43k

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi :) JPA akan kredit ikut current semester. For example, awak sekarang semester 3 kan? Jadi elaun bermula semester 3. Semester 1 dan 2 tidak termasuk, faham tak? hihi

      Delete
  42. Saya ingin tanye, selepas duit telah dikreditkan, agak2 duit msuk ke akaun dlm bpe minggu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 2 minggu? yang pasti tak lebih sebulan :)

      Delete
  43. Alhamdulillah kak, duit JPA dah dikreditkan ke Bank Islam tapi belum masuk akaun la. Untuk cek tanggungan JPA, saya daftar akaun di Myself JPA. Kat situ lagi senang untuk student tajaan JPA nak tahu info lebih lanjut. Sekadar info tambahan. :)

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum akak sy dpt dermasiswa jpa sy nk tny serial sem kne anto result final ke mcm mne ke dy tau sendiri result kita n harituh dy ad telefon suruh check bank acc tp sy dh check xde pape pon kne bg tau dy kee or sabar tunggu jee sbb sy bru sem 1 kot2 mcm akak ckp bwk ke sem dpan

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends kepada universiti, kalau kite dulu UPM akan update results so no need hantar ke JPA personally. TAPI untuk mengelak dari apa apa masalah terjadi, better awak update juga result dekat MYSELF PORTAL :)


      Kalau pihak JPA tanya, better awak follow up dengan diaorg. Takut kes terlepas pandang. No worries takde nye nampak macam kite desperate hahahah duit kite kottt hahahahah

      Delete
  45. Hai akak, nak tanya sem 3 saya dpt jpa terus 10k, kalau macam tu sem 4 saya dapat lagi tak untuk jpa atau 10k tu untuk dua2 sem means sem 3 dgn sem 4 sekali ?Huhu saya hrp akak faham soalan saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya perjanjian JPA semester 3 ke 2? kalau semester 2, kira backdated le tuuu, nanti sem 4 dapat lagi

      better awak check dekat myself portal

      Delete
  46. Hi sis nak tanya kalau sem 3 baru dpt jpa and trus dpt 10k maksudnya sem 4 nnt dapat lagi tak duit atau 10k tu untuk sem 3 dan 4 sekaligus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiiii :) better awak recheck perjanjian start semester 2 atau 3

      Delete
    2. kak athirah.. kiranya kalau nak recheck perjanjian tu whether it starts from sem 2/3 ialah yg "tarikh mul taja" tu kan? saya dekat cek myself jpa tu..

      Delete
  47. nak tanya, sya first time dapat duit jpa , and dpat dua sem sekaligus , so 2 sem tuh untuk sem lepas(sem2) dngan sem skarang(sem3) ataupun sem sekarang(sem3) dengan sem depan(sem4). sbb sya kan apply jpa sem lepas(sem2) and result tahu sem skarang(sem3). so mcam mana ea

    ReplyDelete
    Replies
    1. segala dokumen dan approval semester sekarang ke? kalau ye duit yang awak dapat tu mungkin semester sekarang dan semester depan! tapi apa apa awak tanya pihak JPA terus :)

      Delete
  48. nak tanya, sya first time dapat duit jpa , and dpat dua sem sekaligus , so 2 sem tuh untuk sem lepas(sem2) dngan sem skarang(sem3) ataupun sem sekarang(sem3) dengan sem depan(sem4). sbb sya kan apply jpa sem lepas(sem2) and result tahu sem skarang(sem3). so mcam mana ea

    ReplyDelete
  49. nak tanya, sya first time dapat duit jpa , and dpat dua sem sekaligus , so 2 sem tuh untuk sem lepas(sem2) dngan sem skarang(sem3) ataupun sem sekarang(sem3) dengan sem depan(sem4). sbb sya kan apply jpa sem lepas(sem2) and result tahu sem skarang(sem3). so mcam mana ea

    ReplyDelete
  50. Hi kaktyra, saya ada baca pasal myself portal tu tp mcm mana nak login? e-sila id tu nak dptkan dari mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "eSILA-ID adalah ID bersepadu (Single Sign-On - SSO) yang digunakan oleh pelajar/pegawai tajaan JPA untuk log masuk aplikasi penajaan atas talian JPA dengan menggunakan MyKad atau Kad Pengenalan Polis/Tentera dan meliputi aplikasi seperti ePermohonan, eKeputusan, ePenawaran dan MySELF."

      kalau takde account,boleh create one :)

      Delete
  51. Hai akak..dlm perjanjiam JPA dy cakap dy akan terminate the contract kalu pointer bwh 3 utk 2 sem bturut2..mcm mna pulak kalu ada fail subjek ? Terminate terus ke mcm mane ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak, fail dan pointer bawah 3 sama je. awak akan dapat warning then kalau 2 kali berturut akan terminate :)

      Delete
  52. Hai kak..
    Kalu dh under JPA,fail satu subjek kira terminate terus ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hannah, I'm not sure about that. kalau 2016 pointer bawah 3 with 3x warning baru terminate :) boleh call pihak JPA ye

      Delete
  53. Assalamualaikum kak tyra. Nak tanya , saya sekarang sem 1, dh dpt dh duit haritu . Just nak tanya ni, utk sem 2 bila agak2 dapat? Masa cuti sem 1 ke atau 2-3bulan lgi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam awak, InshaAllah 2/3 minggu selepas ptptn masuk semester 2 akan masuk jpa pula hihi :)

      Delete
  54. Assalamualaikum, saya nak tanya selalunya range pointer berapa yang berpeluang cerah untuk dapat jpa ni ye? & kalau mengikut universiti, ramai tak yang dapat jpa ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, kalau ikutkan syarat-syarat pointer 3.5 ke atas. tapi ikut pengalaman nasib dan rezeki. kadangkadang kalau that year nak pakai student engineering, one whole class boleh dapat jpa :)

      Delete
  55. Assalamualaikum, saya nak tanya selalunya range pointer berapa yang berpeluang cerah untuk dapat jpa ni ye? & kalau mengikut universiti, ramai tak yang dapat jpa ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut T&C pointer 3.50 ke atas. But we never know rezqi, just apply every semester. InsyaAllah ada rezeki dapat hihi :) Jangan putus asa kay!

      Delete
  56. Assalamualaikum kak, situasi saya mcm ni.

    Cubaan apply jpa sem 1 saya gagal sbb pointer tak best (kalah ranking)

    Masuk sem 3, pointer saya mantap, jadi sy nak cuba apply guna result sem 3.

    Kalau dpt jpa, adakah dia akan bagi utk sem 1,2&3 yang saya tak dpt tu

    atau

    dia bagi bermula sem 4 sampai sem 8?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam hi awak :)
      InshaAllah akan ikut semester paling latest, alaaa ruginya awak tak apply since semester 1. Pasal pointer tu jangan fikir sangat, kalau dah rezeki tu dapat dah semester 2 hahahahaha takpe jangan putus asa okai :)

      And yes akan dapat JPA bermula kite sign contract .

      Delete
  57. slm akak,saya dh dapat pointer sem 1,then berkobar2 nak apply jpa heheh..so agak2 permohonan tu bukak bila semua UA dah tahu result ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam haura :) yay! semangat yang kite perlukan hihih yang penting selalu usya portal JPA okai. kite tak sure bila open lagi

      Delete
  58. akak , kalau saya baru habis sem3 , tapi baru nak mohon jpa ..masih boleh buat permohonan ke? ada harapan x untuk saya dapat ? dan kalu saya buat permohonan , result sem yg mana perlu saya guna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak :) pohon je, even semester akhir pun apply okai. ada rezeki dapat elaun intern dan thesis hihihi

      guna result latest :)

      Delete
  59. akak , kalau saya baru habis sem3 , tapi baru nak mohon jpa ..masih boleh buat permohonan ke? ada harapan x untuk saya dapat ? dan kalu saya buat permohonan , result sem yg mana perlu saya guna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada harapan je dik, awak apply je kay! guna latest result

      Delete
  60. Hye kak :) sy pun upm student mcm akk jugak.. nk tnya klau cthnya kita dpt jpa,and then mmg kne byr blik ke smua duit yg jpa bgi kita? klau ye, jngka masa brapa dia bgi utk langsaikan hutang? kiranya bnyk lagilah kite kne byr jpa balik drpd ptptn? sbb ptptn kita bole tukakan trus kpda biasiswa. x mcm tu?

    ReplyDelete
  61. hi umi :) my juniorrrr hikhik!

    ala kite tak surelah macam mana condition untuk sesi baru JPA ni. Kalau sesi kite sampai 2017, kiteorang biasiswa means free tak perlu bayar semula.

    tapi tak silap kite untuk sesi baru ni ikut pointer, lebih kurang macam PTPTN. means kalau pointer atas 3.5 bayar 10% ke cane.

    awak boleh double confirm dengan JPA :) takpun check balik contract sign ritu, mesti ada stated.

    ReplyDelete
  62. Salam sis nak tanya. saya pernah apply jpa yang jpa b40 . adakah sama dengan biasiswaa dalam negeri ni ? selepas itu saya pernah lihat kalau nak apply at least berada di tahun pertama pengajiaan.betul ke ? saya teringin nak apply tpi masa tu saya dah sem 4 rasa mcm dh terlepas .

    tapi skrg sy tengah intern diploma dan ingin cuba rezeki apply jpa utk degree . jadi boleh ke appply terus walaupun tk masuk degree lagi ?

    ReplyDelete
  63. hai sis nak tanya kalau nak apply memang kena masa tengah pengajian ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak, kena ada surat tawaran pengajian latest :)

      Delete
  64. sis sama ke jpa b4 yang dermasiswa dengan jpa dalam negeri ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap sekarang bukan biasiswa dah JPA ni. Jadi macam ptptn which means pinjaman. Kalau awak dapat first class maybe sikit je bayar balik

      kalau kite dulu tahun 2012-2016 memang fully sponsored! hikhik

      Delete
  65. hi assalam, nak tanya, macam mana nak mohon / nak tahu selalunya bila permohonan biasiswa akan dibuka ya. Saya nak sangat dapat biasiswa ni takut terlepas pulak huhu. thankyouuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hi awak :)

      awak kena selalu buka website diaorg tau. takpun any social media yang selalu update pasal biasiswa hihihi

      Delete
  66. Assalamualaikum sis, nak tnya kalau pointer sem 1 3.7++, ada peluang tak nak dapat biasiswa JPA. Sekarang saya sem 2, kalau apply sem ni selalunya bila akan dapat tahu result permohonan JPA tu. Btw saya student UPM sama jugak macam sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, wow cerah peluang tu kalau pointer tinggi :) apply je okay this year!

      selalunya akhir tahun macam tu baru keluar result :)

      Good luck junior!

      Delete
  67. Assalam kak. Sy nak tanya. Biasiswa jpa ni boleh mohon skrg ke walaupun belum masuk u lagi? Ataupun mohon bila dah masuk u nanti? Sy baru tamat stpm tahun lepas. Harap akak dpt beri pencerahan. Thank you ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam syida :) JPA dibuka pada yang sudah mendaftar sahaja, sebab akan diminta dokumen surat tawaran dan result semester :)

      Delete
  68. assalam..perlu mohon apabila sudah masuk u ke? kalau mcm saya, lepasan stpm 2018, boleh mohon biasiswa ini skrg tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam awak :) yup, kena attach surat tawaran pengajian latest!

      Delete
  69. assalam sis. sy student under jpa and currently tngh sem pendek. saya baru dpt utk 2 semester. nk tanya kalau sem pendek dapat tak duit jpa? atau semester panjang je yg dpt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hi awak :) JPA tanggung semester 6 bulan tu je. Kalau intern masa cuti 3 bulan tu dapat je elaun. Tapi kalau semester pendek tak sure, boleh contact JPA untuk lebih lanjut.

      Delete
  70. Salam nak tnya selalunya kalau JPA nak terminate, dia akan bagi warning letter dulu kan? Sebab saya dah dua kali dpt bawah GPA 3.00. Tapi CGPA saya masih kekal 3.30

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hi awak. yes, JPA akan bagi surat/emel warning. 3 kali berturut baru terminate terus dan kena bayar semula

      Delete
  71. assalam akak..nk tny blh me sy apply jpa to say sem 2 ni. Lagipun sy lepasan spm 2017

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, boleh je. awak attach result latest semester okai

      Delete
  72. Salam kak,bayaran biasiswa jpa b40 tu saya dah dapat masa semester 2 untuk bayaran sem 1 dan 2,bayaran bagi sem 3 masuk masa semester 4 jugak ke ???

    Terima kasih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik :) wow sekali gus dia dapat bayaran! aku kaya! hahahaha

      untuk semester seterusnya akan dibayar per semester.

      Delete
  73. Hai sis,saya nak tanya , kalau nak apply guna result sem 2,diorang akan tgok cgpa kita atau result semasa kita๐Ÿ˜.and even dah sem 2 still bole apply kan๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  74. Hai sis kalau ada fail dia terminate terus ke? Btw ni first time saya fail.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak :) nope, usually JPA give you 3 chances. BERUSAHA oki :)

      Delete
  75. Hi sis nak tanya ni, sem ni biasiswa saya kena tahan sebab dapat surat tunjuk sebab lepastu pihak jpa bagitau untuk tingkatkan prestasi akademik. So, maksudnya sem ni saya perlu tingkatkan pointer saya la kan? Dan mesti kepala 3 kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak, yes cuba dapatkan 3 pointer oki. awak boleh!

      Delete
  76. hi macam mana nak tahu kadar bayaran jpa ye untuk uitm? ada yang kata jpa bagi kurang dari ptptn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, I never heard of that so far :) sebab setahu saya memang sama je kadar biasiswa JPA kecuali medic lebih sikit (kot?). Selalu nya kiteorang dengki dengan student UiTM sebab yuran diaorang kurang and dapat lebih JPA lah kan lepas tolak yuran :'(

      Delete
  77. hi! macam mana nak tahu kadar bayaran jpa untuk student uitm eh? ada certain ppl cakap jpa bagi lagi sikit dari ptptn

    ReplyDelete