Tak boleh puasa?

12/06/2016; 04.50pm









Assalamualaikum semua Salam Ramadhan Mubarak :) Alhamdulillah dipertemukan dengan ramadhan lagi tahun ni, panjang umur kita semua ye. ce ko pejam mata pastu celik, hah dah seminggu dah tau puasa. Macam mana puasa korang? So far so good? Those far from home, keep strong and focus!

So today post I wanna share with u girls, what we can do if we can't fast (not in purpose, okay) kikiki~ Seriously, tak best kalau tak boleh puasa, dahlah takleh makan sedapsedap sebab nanti macam ko ganggu orang lain yang sedang berpuasa, so terpaksalah ko makan maggi dekat dalam stor hahaha sedih amat. Tambahnya tak best bila ko takleh puasa akhirakhir ramadhan, Ya Allah sedih tak terperi sebab takleh pi tarawih dengan sembahyang raya hmmm ;'(



So, first thing first; we girls can help others (terutama orang yang berpuasa). Contohnya? kalau dekat office tu nampak kawankawan yang penat tak henti buat kerja, apa kata ringan kan mulut dan tangan untuk tanya "boleh saya tolong apa apa?" . As simple as that! Orang pun suka dengan kita kalau kita tolong orang kan, InshaAllah hari ni kita tolong orang, esok lusa mana tahu orang itu yang akan tolong kita yang dalan kesusahan kan :) yay! Jadi tolonglah antara satu sama lain.

Next; as wife/daughter/housemate, bolehlah rajinrajin masuk dapur dan jamu orang berpuasa. Ala bukan selalu pun ko nak rajin jamu orang makan kan? alangalang dapat cuti puasa, hah boleh rasa masakan masin ke, tawar ke, pastu boleh curicuri makan sikit kan kan kan? (cakap nak rasa masakan okay ke tak kan hahahah)

Not to forget, as banyak sangat masa kita yang terluangkan? Sambil dudukduduk tengok tv ke sambil memasak ke, sambil menjahit baju raya ke, apa kata ringankan mulut tu biasakan untuk istighfar dan zikir. Daripada ko nyanyi lagu entah abende maksudnya, pastu dok gosip perihal orang lain kan? Jangan lupa banyakkan doa, hah waktu bulan mulia ni lah ko kena banyakkan doa bendabenda baik. Macam doakan jodoh ko ke, doakan rezeki ko dipermewahkan ke, yang pasti doakan ayahibu, cikgucikgu dengan kawankawan ko eh (bunyi macam paksa, tapi memang paksa pun hahah) Takyah nak kedekut sangat doa tu, okay :)


Okay itu je kot buat masa sekarang, I nak tolong ibu I prepare untuk berbuka. Well, siapa lagi nak tolongkan kalau bukan I walaupun I macam curicuri tulang sikit kikiki. Selamat berbuka, selamat beribadah, selamat semuanya! Jaga diri, jaga hati 






No comments:

Post a Comment

COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED