Breakfast @ Jeti Sitiawan, Perak ♥

03/01/2017; 04.30pm



Assalamualaikum and hi semua  Masa yang ditunggu-tunggu telah tiba iaitu perkongsian tempat makan kegemaran kite dan keluarga kite (Thelanis) around Perak, Malaysia :) Kenapa mula dengan sarapan? sebab what we eat on breakfast will determine our mood of the day hahahhaha happy tummy happy mood giteww (this is so me!) Selalunya family kte will go out for breakfast on weekend sabtu ahad around 8 am to 9 am. But at Sitiawan will be once for two or three weeks, if and only if we went there to restock semua barang dapur basah. Macam lambat je sarapan kan kalau pukul 9 pagi kan? Tapi memang kte akan singgah jeti lepas borong stok ikan udang ketam dekat pasar. Kalau pasar pun buka pukul 8 am , shopping takkan 5 minit? Paling kurang pun 30 minit habis beli ikan. Dah membeli barang dapur basah barulah ada semangat nak isi perut kikiki.





Borong ikan dekat jeti pun boleh,no problem :)


First time kite pergi, dalam otak dok fikir macam kena berhati-hati sikit bila pijak sebab pondok papan plus tepi jeti wuuu seram bunyi kriuk kriuk papan orang dok pijak ke hulu ke hilir (macam dalam gambar bawah ni, betapa ramainya orang). Ko tak dengar lagi bila budak-budak yang seronok kemain dok berkejaran fuhhh :'D takpe yang penting ialah makanan!!!! The first food that I tried was Nasi Lemak Rm1.20. memang worth, as it cheap and delicious, plus siap balut guna daun pisang lagi. apa lagi ko nak sekarang ni? Last week, ayah ajak abang ngah pi pasar sebab dia tak pernah ikut ke sitiawan dan nak sarapan dekat jeti ni hihihi (kite memang selalu ikut sebab nak sarapan sedapsedap dengan ayahibu), so abgngah dan angah pun tagging along. Feedback dari abgngah is "hmm dah lama tak makan nasi lemak yang sedap macam ni (sambil suapsuap ke mulut sambil membebel macam biasa)" at the same time ayah makan dua bungkus tanpa sesiapa perasan tuptup dah lipat pembungkus dah ;') Sorry but not to sorry we had seorang dua bungkus weyyy hahahaha tak sedar diri betul pagi-pagi makan banyak, itu tak kira lagi empat bungkus bawa balik hihihi. Not only that, kiteorang pun ada pesan roti canai. Sedap tak tipu, kalau tipu nanti dosa. Shhh yang ini tak boleh buka cerita berapa keping sorang makan, buat malu je nanti :')



pedas sikit je, tapi sedap!

Kalau ramai orang, nak dapatkan dua keping roti canai ni agak lama hihuhihu




Hemm, perkenalkan ayah dan abgngah peminat tegar nasi lemak sitiawan!








Just for your information, sistem dekat sini self-service, you just need to go to their counter and order what you want and terus bayar. InshaAllah you'll not face any situasi lupa nak bayar terus naik kereta dah balik dan kena patah balik ke kedai untuk bayar, No! Lepas bayar dapat makanan, after eat terus blah dengan perut yang kenyang~ Tepitepi jeti pun ada jual makanan lain, macam lempeng pisang dan pulut panggang , no worries for those yang diet nasi lemak can eat benda lain :) Lokasi dia senang je, betul-betul tepi jeti sitiawan. Kalau tak segan boleh berhenti tepi jalan tanya mana jeti (boleh waze kot). I'm not sure what time they'll close, but kalau korang sampai around 11.30 am better you go and have lunch instead :')




not to forget, otakotak  :)






Selamat mencuba, kalau dah pergi jangan lupa inform kite macam mana. Okay bye for now, take care of your health and emotion 










No comments:

Post a Comment

COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED