#GIRLSMARKTHEMAP PAHANG, MALAYSIA ♥

28/4/2016, 6.00 pm




Assalamualaikum semua, alhamdulillah diberi kesempatan untuk diupdate blog ini dengan kisahkisah yang menarik untuk dikongsi bersama anda, ewah ada bunyi macam pengacara nona tak? hihihi

Since I already shared our humble trip to Melaka, now I will share our 3 days 2 nights trip at Pahang. Yes, again with my girls :) Actually, at first before I decided to go travel with my girls, the plan was I should sent my little sissy to KPM, Kuantan. But, yeah as I have my final exam and of course daddy not allowed his beautiful daughter to travel there by her own. So, my little sissy decided to take bus but I must go there as soon as possible and bring her to anywhere that she want:') So, why not plan for #girlsmarkthemap 2.0? alangalang menyelam minum air kan? hihi that so me! jadi mulalah rancangan kte dengan bersemuka sorangsorang dah tanya if they want to go or not. Guess what? WHAT? haahha kami pergi berempat, yes! Alasan yang kukuh dikemukakan kepada kelimalima gadis ialah why not kita release stress after final exam and before start our stressful fyp for the whole month of semester break, kukuh ke tidak? :)


Perkara yang paling penting,persediaan pertama ialah cari tempat penginapan. Untuk senangkan kerja dan jimatkan duit dan masa, kte guna apps BOOKING.COM sebab ini apps paling mudah, user friendly gitu. Why not guna trivago? sebab kte tak reti hahahhahha kalau ko reti ko gunalah trivago! :D So dah puas hati dapat hotel dekat dengan semua tempat and murah and selesa, booked je, tengoklah nama apps dia pun booking hahahaha ! Free tau booked, siap dia tanya nak reserved parking ke tidak, of courselah nak parking! Hari kejadian, sampai hotel baru ko bayar semua. Simple en?

click this image :)

Day 1 

Bertolak dari UPM pukul 1camtu sebab tunggu salwa dengan mira habis final exam. Pastu ko bayangkan, salwa dengan mira boleh pula tidur dalam kereta. Ya Allah, memang takleh nak marah atau tinggal diaorang tepi highway karaklah, sebab diaorang stay up study untuk paper that day. Oh faham, memahami sungguh kawan korang ni kan? well kawan siapa kan hihi. Nasib ada faizzah as co pilot duduk bersembang bergelak bervideo dan ber ber :) It took about 6 hours to reach at Kuantan, our hotel. Kte masuk tol gombak so tol lebih kurang Rm4* tak ingat dah hihih. Then, terus ambil cik puan nabila dekat KPM, terus pecut balik hotel hahahha. Rasa puas hati bila sampai hotel sebab selesa dan luas ya rabbi. Ko boleh main kejarkejar aci nyorok pun boleh, no hal! Yes, kteorang stay hotel tu limaorang satu bilik, but still boleh main galah panjang dalam bilik tu hahahah . Of course ambil turn nak bersih diri dan solat, kte dulu sebab badan dah penat. I need something fresh so mandi lamalama hahaha, padan muka korang tunggu turn mandi :D Dah segar bugar, i golekgolek atas katil yang besar tu sementara tunggu maghrib kan. Dah solat semua, baru cari makanan. We decided to go Kuantan and have dinner. Which we went to ANA IKAN BAKAR PETAI. Subhanallah, makanan dia memang thumbs up weyy. Ko takkan menyesal, puas hati lah! Macam mana kte tahu? First thanks to google and second ramai orang recommend tempat tu. Dah kenyang, tak balik hotel terus, sebab taknak membazir masa dok bilik je. So we went  to Teluk Chempedak, and guess what? tak sangka masih havoc dekat TC walaupun malam. Best duduk tepi pantai dengan kawankawan dengan adik ko yang annoying tu hahaha. serious best! Dah agak macam puas hati, apa lagi balik dalam pukul 12 camtu then semua pengsan hahahha, bagus betul anak dara semua ni, macam semua drive hahahha


Konon nak tenangkan hati sebelum drive makan aiskem konon hahahah. Co pilot function dia selfie dan membebel :)


alhamdulillah murah tau! sampai 2 malam kteorang stay sini :)


sorry i share gambar toilet je sebab private bathroom is important okai :D

pastu penting untuk selfie dengan si pemalu cehhhh!



Ana ikan bakar petai ni famous tau, penuh yang amat. Baik datang awal :)

tu hah petai,nampakke tidak? dah sotong tepung dia kan, subhanallah sedap nak nangis (ke tengah lapar) ahhaha



malam, kita merendek tepi pantai TC :D


Day 2 

Hari kedua ni kte buat apa eh?lupa hahhahah jap nak fikir... oh ingat dah hari kedua ni macammacam tempat kteorang pergi. First pagipagi pukul 8 dah siap, macam biasa hakaklah yang hambat sorangsorang mandi hmmm. Misi mengisi perut bermula, kami pergi makan MEE CALONG BERSERAH, kuantan. Nak alamat, nanti iolls listkan alamat tempat makan yang kteorang pergi, okei? Mulamula tu semua macam curious what is it, mee kan? ke tak? Dia berserah sebab apa? hmm tapi dah sampai tu, semua makan tak pandang kiri kanan, menghadap mee calong masingmasing. Alhamdulillah harga berpatutan dan sedap! korang kena try sebab yang rare dia ada keropok lekor dengan telur kuning cair wuuu~ try kay. Dah kenyang, mulalah ekspidisi mengembara. Adik kte bawa ke mini zoo, why mini zoo? sebab free hahahah. Kata bajet tripkan? Mini Mini zoo ni pun kan, macam macam haiwan ada, dari landak ke ular ke rusa ke mana lagi ko nak pergi? hahahha wajib datang kalau ko suka haiwan. kteorang memang suka haiwan pun, mana pergi mesti nak singgah zoo kihkihkih! After that, we went to Taman Gelora. Tempat ni untuk rekreasi sesuai kot, ko boleh bersenam, main kuch kuch hota hai sebab pokokpokok dia menarik!

Then petang tu makan dekat jeng jeng tempat ni pun famous, which is Mabiq Restaurant. Self service and various of food especially TEMPOYAK! Ya Allah, semua jenis tempoyak kteorang ambil, ikan tempoyak bakar, ikan tempoyak kuah, sambal tempoyak. hah! PUAS! Harga pun berpatutan, and as usual tempat kalau sedap dan harga murah ni penuh dengan orang. Parking pun susah sikit. Lepas makan, kte makan lagi. Ala ala mencari pencuci mulut di petang hari. Terus pi ala lupa lah tempat tu nama apa, macam tempat hipster lepak sikit atas bukit. hmm lupa sorry. Situ makan aiskem pasu dengan green tea jeww sebab nak simpan ruang perut untuk KULA CAKES, famous kan cafe ni semua tahu apa signature dish diakan? Mango cheesecake, yay betul dapnye. Telan air liur waktu taip nak cerita dekat korang ni hukhuk. Hmm memang trip kteorang kali ni ialah CAFE HUNTING/FOOD HUNTING! makan je kerja, ala cakap nak release stress. Betul dah tu caranya :') 

Sesi yang terakhir sebelum makan malam ialah, send my little sissy back to her hostel because she has class on the next day. ahahhah mulalah sesi air mata. Truth to be told, she's the most spoiled but shy kind of sister that I owned! Dia macam manja tapi malumalu cenggitu lah. Everytime when I should go back to campus from a good holiday, she'll cry and I will laugh so loud cause it's so funny! I don't know why but I hope she'll stay to act like that forever. I'm proud of her achievement and I hope she proud of mine too. Ecececey buat ayat sedih sikit kikikiki, pastu dah hantar dak tu. Balik hotel rehat malam lapar tapi malas, konklusinya cari kedai dekatdekat hotel, Alhamdulillah, sebelah hotel kteorang je tau kedai kukus mama tu! Sedap wey (naknangissebablapar).

nampak tak telur kuning tu? kihkihkih


Siapa paling kurus? kihkihkih :)


semua macam layan mood masingmasing kecuali oren tu nak cari pasal je!

Tour guide lah kot, mesra sangat!



Menarikkan pokok pokok dia, I told you!

ni dah start kuchkuchhotahai kteorang!

Waktu ni dah lapar nak fikir makan apa hmmm penatlah asyik nak makan je!


Wajib pergi kalau pi kuantan. Tempoyak dia boleh buat ko menangis terharu!

ni makanan wajib kan? mango cheesecake kula cakes :D



oren tu memang, asyik nak pakaikan bedak dekat iolls je. Yang dua kanan tu janganlah jeles!

Macam tempat budak hipster lepak ~ (sorry tak ingat nama :'))











Adik iolls memang camni, asyik nangis kalau berpisah. Why so manja??

Nasi kukus mama yang sedap!


Day 3 

And for our final day at Kuantan, we decided to have a chill trip. So kteorang checkout hotel lambatlambat sikit kihkih. Sarapan pun cari jauh jauh tapi sedap punya sampai sesat nak cari! Nasi lemak zaman, sehinggit je wey nasilemak dia! Mana nak dapat dah tahun 2016 ni nasi lemak sehinggit balut daun pisang lagi. Nostalgi sangat :) Semua orang makan dua bungkus sebab lapar hihihi. Bila semua kenyang, sendawa pun macam keluar anak gajah! Misi pulang ke UPM untuk menyiapkan final year project ommo! Stress balik dengar fyp hmmm. Kuatkan hati ye semua hwaiting!




Lapar tak? kihkih

bye! Selamat fyp semua,lefyuuuu






♥ ANA IKAN BAKAR PETAI 

Address: Kampung Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang, Malaysia


♥ MEE CALONG BERSERAH 

Address: 2/1138, Kampung Alur Tuan Haji Berserah, 26100, Kuantan, Pahang, 25300, Malaysia


♥ RESTORAN MABIQ 

Address: 26060 Kuantan, Pahang, Malaysia


♥ NASI KUKUS MY MAMA 

Address: Lot A19 2 Batu 26070, 7, Lorong Pandan Damai 2/6, Taman Tas, 25150 Kuantan, Pahang, Malaysia


♥ NASI LEMAK ZAMAN 

Address: Lot 1-3811, KM14 Jalan Gambang, Kuantan, 26070, Kuantan, Pahang, 25150, Malaysia







No comments:

Post a Comment

COPYRIGHT @ATHRH-LANI, ALL RIGHTs RESERVED